Gavi legger ned Covax

Vaksinealliansen Gavi har besluttet å legge ned det globale koronaprosjektet Covax, men vurderer å inkludere covidvaksiner i sitt vanlige arbeid.
LEGGER NED VAKSINEPROGRAM: – Med Covax har verden nå fått en plan for hvordan man skal levere vaksiner i stor skala i en nødsituasjon til lavinntektsland, sier Seth Berkley, administrerende direktør for vaksinealliansen Gavi. | Foto: Gavi/Tony Noel
LEGGER NED VAKSINEPROGRAM: – Med Covax har verden nå fått en plan for hvordan man skal levere vaksiner i stor skala i en nødsituasjon til lavinntektsland, sier Seth Berkley, administrerende direktør for vaksinealliansen Gavi. | Foto: Gavi/Tony Noel
NTB og Anne Grete Storvik

På under to år har Covax distribuert nærmere to milliarder doser med covidvaksiner. Torsdag ble Gavis styre enig om å starte avviklingen av prosjektet og fase det ut etter 2023. Alliansen skal likevel fortsette å dele ut covidvaksine til fattige land.

– Selv om Covax fortsatt vil ha planene klare for de verst tenkelige scenarioene, er styret i prinsippet kommet til enighet om å integrere fremtidige vaksiner mot covid-19 i Gavis kjerneprogrammer, heter det i en uttalelse.

– Støtten fortsetter i 2023. Den forsvinner ikke, men blir integrert, understreker Gavis sjef for ressursmobilisering, Marie-Ange Sarako-Yao.

– Denne krisen er langt fra over

Administrerende direktør for Gavi, Seth Berkley, skriver i en uttalelse på Linkedin at det den 5.desember var 1000 dager siden Verdens helseorganisasjon (WHO) stadfestet covid-19 som en pandemi.

– Denne krisen er langt fra over og har blitt forlenget av vaksinenasjonalisme, forsyningsmangel, eksportforbud, logistiske utfordringer og feilinformasjon. Verden må lære av disse erfaringene, skriver han.

– Med Covax har verden nå fått en plan for hvordan man skal levere vaksiner i stor skala i en nødsituasjon til lavinntektsland, styrt av en rettferdig fordelings-ramme utviklet sammen med WHO for å prioritere de mest utsatte.

– Alle planer for pandemiberedskap og forebygging må inkludere de mest sårbare på de mest ressursfattige og vanskelig tilgjengelige stedene i verden. Vi har ikke råd til å ignorere våre største blindsoner; Vi må være forberedt på å beskytte mennesker i alle verdenshjørner, skriver Berkley.

Giverfinansierte vaksiner

Gavi ble stiftet i 2000 for å fremskaffe en rekke vaksiner for lavinntektsland. Vaksinealliansen har ledet an i Covax-initiativet, sammen med Verdens helseorganisasjon (WHO) og stiftelsen CEPI.

Hittil har Covax sendt ut 1,86 milliarder vaksiner til 146 land og territorier og har først og fremst jobbet med giverfinansiert vaksine til verdens 92 svakeste økonomier.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også