Flere tekstlikheter i helseministerens masteroppgave, ifølge VG

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkols masteroppgave fra 2021 har flere passasjer som er identiske med andre akademiske oppgaver, melder VG.
AVVISER KOPI AV TEKST: Kjerkol skrev sin masteroppgave i 2021, samme år som hun ble helseminister, sammen med en medstudent. | Foto: Javad Parsa/NTB
AVVISER KOPI AV TEKST: Kjerkol skrev sin masteroppgave i 2021, samme år som hun ble helseminister, sammen med en medstudent. | Foto: Javad Parsa/NTB
NTB

VG har gjennomgått Kjerkols masteroppgave. Helseministeren fra Arbeiderpartiet avviser overfor avisen at det dreier seg om kopi av tekst.

– Tema for vår masteroppgave, vår drøfting, funn og konklusjoner, er om noe annet enn masteroppgavene det vises til. Dette er altså ikke kopi av tekst fremstilt som egne funn og konklusjoner. Imidlertid kan det være formuleringer i oppgaven som burde hatt tydeligere henvisninger. Dette ser vi at vi kunne gjort bedre i vår besvarelse, skriver hun i en epost til VG.

NTB har vært i kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet lørdag. De viser til kommentarene Kjerkol har gitt til VG.

– VG viser til beskrivelser av metode og forskningslitteratur om metode i vår masteroppgave som er sammenfallende med beskrivelser i andre oppgaver. Det er ikke så overraskende all den tid oppgavene bygger på de samme teoriene og metodene, skriver Kjerkol.

Kjerkol skrev sin masteroppgave i 2021, samme år som hun ble helseminister, sammen med en medstudent.

Fredag kveld gikk Sandra Borch (Sp) av som forsknings- og høyere utdanningsminister etter at E24 avdekket at deler av hennes masteroppgave var kopiert fra andre akademiske tekster.

Venstre-nestleder Abid Raja mener statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) bør vurdere om helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) kan fortsette i sin stilling.

– Det er ikke Kjerkol som skal avgjøre sin egen stilling, det er Støre, og vi i Venstre mener Støre bør vurdere om denne saken er forenlig med at hun fortsetter som helseminister, skriver Raja til NTB.

Raja sier at saken gjør ham trist på vegne av politikernes omdømme.

– Det er også vanskelig å se om denne saken skiller seg i vesentlig grad fra Borch sin sak, skriver han.

Sandra Borch (Sp) gikk fredag av som forsknings- og høyere utdanningsminister etter at det ble kjent at deler av hennes masteroppgave var kopiert fra andre.

– Plagiat og juks på universitetet er alvorlig uansett hvilket felt det gjelder. At nok en Støre-statsråd blir avslørt for omfattende tekstlikhet og plagiat er utrolig, mener Raja.

Han sier at han nå forventer at Støre «rydder opp og tar grep om sitt lag».

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også