Legemiddelselskaper etterforskes for brudd på konkurranseloven

Aftenposten skriver at en legemiddelgrossist og ytterligere selskaper er involvert i en etterforskning etter mistanke om deling av konkurransesensitiv informasjon. Saken startet i 2021. 
TILSYN: Beate Milford Berrefjord, avdelingsdirektør for avdeling for mat, handel og helse i Konkurransetilsynet, opplyser til Aftenposten at etterforskningen og tilssynssaken fortsatt pågår.
TILSYN: Beate Milford Berrefjord, avdelingsdirektør for avdeling for mat, handel og helse i Konkurransetilsynet, opplyser til Aftenposten at etterforskningen og tilssynssaken fortsatt pågår.

Aftenposten skriver at Konkurransetilsynet i sin årsrapport for 2021 hadde tatt beslag hos en anonyme aktører i «helserelatert marked», på bakgrunn av mistanke om deling av konkurransesensitiv informasjon. 

Etterforskningen og tilsynssaken pågår fortsatt, og saken involverer flere selskaper, opplyser Konkurransetilsynet til avisen. Beate Berrefjord, avdelingsdirektør i tilsynet, sier de ikke vil gå ut med hvem disse selskapene er før selskapene eventuelt gjør det selv. 

Involvert i saken er legemiddelgrossisten Norsk medisinaldepot (NMD). 

NMD bekrefter til Aftenposten at tilsynet i 2021 gjennomførte en bevissikring hos dem. 

I Konkurransetilsynets årsrapport fra 2021 står det at bakgrunnen for kontrollen var mistanke om at det har foregått utveksling av konkurransesensitiv informasjon mellom aktørene i strid med Konkurranseloven § 10, som forbyr samarbeid mellom foretak som har til formål eller virkning å begrense konkurransen.

  • Legemiddelgrossisten NMD ble etablert i 1957, var tidligere eid av staten. Fra 2021 er NMD eid av tyske Celesio AG.
  • NMD eier Vitusapotek, og er hovedleverandør til om lag 300 apotek. NMD er den eneste leverandøren av legemidler finansiert av de regionale helseforetakene, såkalt H-resept, til alle private apotek i Norge.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Photo: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også