EU-kommisjonen vil slippe Norge inn i EUs helseunion

EU-kommisjonen sier ja til å slippe Norge og de andre Efta-landene Island og Liechtenstein inn i EUs helseunion.
ØNSKER DELTAGELSE: Helseminister Ingvild Kjerkol mener deltakelse i det europeiske helsesamarbeidet er viktig for å redusere norsk sårbarhet, både i og utenfor kriser. | Foto: Sebastian Brauer Hagel
ØNSKER DELTAGELSE: Helseminister Ingvild Kjerkol mener deltakelse i det europeiske helsesamarbeidet er viktig for å redusere norsk sårbarhet, både i og utenfor kriser. | Foto: Sebastian Brauer Hagel
NTB

– EU-kommisjonen vil nå intensivere samtalene med Efta-landene om et rammeverk for tettere samarbeid om saken, heter det i en pressemelding fra kommisjonen torsdag.

Norge har lenge kjempet for å komme med i EUs helseunion, som ikke er en del av EØS-avtalen.

– Redusere sårbarhet

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol jubler over meldingen fra EU-kommisjonen.

– Dette er gode nyheter, og jeg er glad for signalene fra kommisjonen. Det eneste ansvarlige alternativet for Norge er å knytte seg til EUs helseberedskapssamarbeid. Derfor arbeider regjeringen for full norsk deltakelse – på så like vilkår som EUs medlemsland som mulig, sier hun i en uttalelse.

I september besøkte hun Brussel for å kjempe for norsk innpass i helseunionen.

– Det er veldig viktig for å redusere vår sårbarhet, både i og utenfor kriser, sa hun til NTB den gang.

Opprettet i rekordfart

EUs helseunion ble stablet på beina i rekordfart etter at EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen lanserte ideen under koronapandemien. Allerede sommeren 2022 var helseunionen en realitet.

– Som vi så under koronapandemien, var et sterkt samarbeid mellom partnere av enorm viktighet. Vi mener derfor at et tettere samarbeid mellom EU og Efta på helseberedskap vil øke effektiviteten og gi gjensidige fordeler, sier EU-kommisjonen.

I tillegg har EU opprettet et eget generaldirektorat, tilsvarende et norsk departement, for kriseberedskap – HERA.

Ukjent prislapp

Kommisjonen skal nå legge fram sin anbefaling for EUs ministerråd. Også i Efta-landene må vedtaket gjennom en formell godkjenningsprosess.

– Noen elementer kan allerede gjennomføres ved å inkorporere relevant EU-lovgivning i EØS-avtalen. Dette arbeidet vil nå gå raskt framover, skriver kommisjonen.

Hva prislappen blir for den norske deltakelsen i helseunionen, er foreløpig ukjent.

Høyre er uansett fornøyd med at EU nå åpner helsedøra for Norge.

– Høyre har over lengre tid vært tydelig på at regjeringen må gjøre mer for å sikre norsk medlemskap i EUs helsesamarbeid. Både koronakommisjonen og totalberedskapskommisjonen har slått fast dette, sier Erlend Svardal Bøe, som sitter i Stortingets helse- og omsorgskomité for Høyre.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også