Helseministeren håper på reelle HERA-forhandlinger så «fort som mulig»

Norge har lenge jobbet med å kunne delta i EUs helsekrisemyndighet HERA. Veien dit har vist seg å være komplisert. Nå har helseminister Ingvild Kjerkol hatt møte med EUs helsekomissær om saken.
KRISE-BEREDSKAP: Veien inn i EUs helsekrisemyndighet er ikke så enkel. Nå har helseminister Ingvild Kjerkol møtt EUs helsekomissær om saken. | Foto: Beate Oma Dahle / NTB
KRISE-BEREDSKAP: Veien inn i EUs helsekrisemyndighet er ikke så enkel. Nå har helseminister Ingvild Kjerkol møtt EUs helsekomissær om saken. | Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Norge har lenge jobbet nå for å bli med i HERA, som er EUs helsekrisemyndighet. Veien dit har imidlertid vist seg å være vanskelig. 

HERA har i dag ingen direkte kobling til EØS-avtalen. Det betyr at Norge trenger en egen bilateral avtale med EU for å delta i HERA. 

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol var tirsdag i EU-hovedstaden Brussel og møtte EUs helsekommissær Stella Kyriakides. 

Etter møtet sier hun til TV2 at hun håper man kommer i gang med forhandlingene så fort som mulig. 

– Jeg fikk formidlet hva som er norske ambisjoner for tett samarbeid om et fremtidig helseberedskap slik at vi er godt rustet for neste krise. 

Kjerkol kan ikke svare på når reelle forhandlinger kan starte, men sier til TV2 at det er ønskelig å komme i gang med dette så raskt om mulig. 

Ifølge Marianne Riddervold, forsker ved Forskningsgruppen for sikkerhet og forsvar hos NUPI, og professor ved Høgskolen i Innlandet kompliseres Norges vei inn i HERA av flere årsaker: 

– Det har vist seg vanskelig å lage en slik avtale. HERA er underlagt Europakommisjonen, hvis budsjett er en del av et felles EU budsjett. Det er i dag ikke avklart hvordan en sånn avtale med en tredjepart kommer til å se ut, som gir like rettigheter til Norge, sa Riddervold under et arrangement om helseberedskap arrangert av regjeringen tidligere i år

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også