Utvalg vil ha utvidet meldeplikt og skjerpet kontroll av utenlandske investeringer

Kontrollen av utenlandske investeringer har betydelige svakheter, mener et utvalg, og foreslår blant annet utvidet meldeplikt og en ny lov.
RAPPORT: Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) mottar i dag en rapport fra Investeringskontrollutvalget. | Foto: Terje Pedersen / NTB
RAPPORT: Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) mottar i dag en rapport fra Investeringskontrollutvalget. | Foto: Terje Pedersen / NTB
NTB

Det regjeringsoppnevnte Investeringskontrollutvalget foreslår en meldeordning for utenlandske investeringer i sikkerhetssensitive sektorer, og at det etableres en dedikert myndighet for effektiv behandling av slike saker.

– Ordningen vil være målrettet og forutsigbar. Næringslivet skal i større grad enn i dag kunne vite hvilke investeringer de skal melde ifra om, hvem det skal meldes til og hvordan kontrollen vil foregå, sier utvalgsleder og samfunnsøkonom Per Sanderud i en pressemelding.

Investeringskontrollutvalget har vurdert behovet for nytt regelverk for kontroll av utenlandske investeringer i næringslivet av hensyn til nasjonal sikkerhet. Mandag overleverte de rapporten til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

Utvalget mener utenlandske investeringer som kan utgjøre en risiko for nasjonale sikkerhetsinteresser, ikke fanges opp på en systematisk måte eller i tilstrekkelig grad.

Kontrollen slik den er i dag, er for lite forutsigbar for næringslivet, mener utvalget. Det kan føre til at investorer velger å investere i andre land enn Norge.

Utvalget anbefaler derfor at regler om investeringskontroll samles i én ny lov, og at alle saker om investeringskontroll behandles av én myndighet på etatsnivå.

I tillegg mener utvalget at Norge må jobbe målrettet for å opprette et tettere samarbeid med naboland og EU-kommisjonen om investeringskontroll.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også