Beslutningsforum sier ja til Novartis leukemi-legemiddel

– Selv om dette vil gjelde få pasienter i Norge, er det en svært viktig nyhet for de som er rammet, sier Tarje Bergdahl, medisinsk direktør i Novartis Norge.
LEUKEMI-LEGEMIDDEL: Novartis blodkreftlegemiddel kan tilbys i det offentlige. – Gledelig, sier Tarje Bergdahl, medisinsk direktør i Novartis Norge | Foto: Eirik Omdal
LEUKEMI-LEGEMIDDEL: Novartis blodkreftlegemiddel kan tilbys i det offentlige. – Gledelig, sier Tarje Bergdahl, medisinsk direktør i Novartis Norge | Foto: Eirik Omdal

En ny behandling for pasienter med kronisk myelogen leukemi (KML) ble mandag godkjent i Beslutningsforum for bruk i norske sykehus. 

Legemidlet Askiminib (scemblix), kan brukes til pasienter som har en bestemt type blodkreft og som tidligere har fått behandling med samme typer legemidler.

– Noen pasienter med KML opplever at behandlingen de står på i dag ikke har tilstrekkelig effekt og at de får bivirkninger som i stor grad påvirker deres hverdag og reduserer livskvalitet. Derfor er det spesielt gledelig at legene nå får muligheten til å tilby sine pasienter en behandling med en virkningsmekanisme som angriper kreftcellene på en helt ny måte, sier Tarje Bergdahl, medisinsk direktør i Novartis Norge, i en pressemelding. 

Bergdahl sier at selv om dette vil gjelde få pasienter i Norge, er det en svært viktig nyhet for de som er rammet. 

Kronisk myelogen leukemi er en blodkrefttype som oppstår i beinmargen og rammer hovedsakelig hvite blodceller. 

KML skyldes i de aller fleste tilfellene en fusjon mellom en del av kromosom 9 og 22, som danner det såkalte Philadelphia-kromosomet. I Norge diagnostiseres om lag 80 pasienter med KML hvert år. 

Ingen hurtigspor-avklaring

Som MedWatch skriver var også et hurtigspor for immunterapi oppe til diskusjon. 

«Saken vil komme til beslutning seinere», skriver Beslutningsforum i en pressemelding. 

Gjenopptar forhandlinger

De tre andre legemidlene som var oppe i mandagens møte, er besluttet ikke innført: 

Selumetinib (Koselugo) til barn med den arvelige sykdommen nevrofibromatose type 1 (NF1) og som har symptomatiske inoperable pleksiforme nevrofibromer (PN). Rundt 20 barn i Norge har svulster der kirurgisk behandling er utfordrende eller ikke lar seg gjøre. Legemiddelet er ikke innført i Sverige og Skottland, under vurdering i Danmark og innført i England.

– Vi ønsker å ta i bruk legemiddelet på denne indikasjonen, men leverandøren (Astrazeneca, journ.anm.) har valgt en pris som er altfor høy i forhold til dokumentert klinisk nytte. Nå gjenopptar Sykehusinnkjøp forhandlingene, og vi håper å komme i mål, sier Terje Rootwelt, administrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF og leder av Beslutningsforum, i meldingen. 

Sykehusinnkjøp gjenopptar forhandlingene på alle de tre legemidlene som ikke kunne innføres i dagens Beslutningsforummøte. 

  • Nye metoder er et felles system der de regionale helseforetakene beslutter hvilke metoder som kan tilbys i spesialisthelsetjenesten. Beslutningsforum tar stilling til metodene i jevnlige møter, og forumet utgjøres av de fire direktørene for de regionale helseforetakene. Leder er Terje Rootwelt, som er administrerende direktør for Helse Sør-Øst.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også