Beslutningsforum skal diskutere «hurtigspor» for immunterapi

Et forenklet godkjenningsløp for legemiddelgruppen PD-(L)1-hemmere skal opp til diskusjon i Beslutningsforum mandag. 
BESLUTNINGSFORUM: Forumet utgjøres av de fire RHF-direktørene (f.v) Stig Slørdahl (Helse Midt), Marit Lind (Helse Nord). Cathrine Bryne (Helse Vest) og Terje Rootwelt (Helse Sør-Øst). | Foto: Nye Metoder | Foto: Nye Metoder
BESLUTNINGSFORUM: Forumet utgjøres av de fire RHF-direktørene (f.v) Stig Slørdahl (Helse Midt), Marit Lind (Helse Nord). Cathrine Bryne (Helse Vest) og Terje Rootwelt (Helse Sør-Øst). | Foto: Nye Metoder | Foto: Nye Metoder

Et slikt «hurtigspor» vil innebære at nye legemidler og indikasjoner innen legemiddelgruppen (PD-(L)1-hemmere) immunterapi, ikke må gjennomgå en metodevurdering i Nye metoder, men kan innføres så snart markedsføringstillatelse foreligger, heter det i rapporten Raskere saksbehandling - for legemidler i Nye metoder, som kom for litt over et år siden. 

Her trekkes det frem at det er potensial for forenkling og beslutning i mange av sakene som handler om immunterapi. Dette kan spare ressurser til vurdering og gi raskere tilgang til ny behandling. 

Beslutningsforum skal mandag diskutere om prosessen for vurdering og beslutning i mange av disse sakene kan forenkles, og følgende står på sakslisten: Oppfølging av rapporten «Raskere saksbehandling for legemidler i Nye metoder» - delprosess: Forenklet vurdering av PD-(L)1-hemmere. 

De neste årene er det ventet at et stort antall nye indikasjoner for PD1- og PD-L1-hemmere (PD-(L)1-hemmere) blir godkjent. 

Grunnen til at det er PD(L)1-hemmere - immunterapi - man tar opp, er fordi disse legemidlene i stor grad anses som sammenlignbare. 

Derfor kan en en metodevurdering på ett av legemidlene ofte anvendes i beslutningssammenheng for et annet.

– Samlet sett har legemidlene vært gjenstand for en rekke metodevurderinger. Det vurderes derfor som mulig å etablere et kostnadsnivå hvor kostnadseffektivitet kan sannsynliggjøres uten at det gjøres en ny kostnad-nytte-analyse, heter det i rapporten. 

Mandag skal følgende metoder opp i møtet: 

Askiminib (Scemblix) til behandling av Philadelphia- kromosom-positiv kronisk myeloid leukemi i kronisk fase (Ph+KML- KF) som tidligere er behandlet med to eller flere tyrosinkinasehemmere (TKIer).

Selumetinib (Koselugo) til behandling av symptomatiske, inoperable pleksiforme nevrofibromer (PN) hos pediatriske pasienter med nevrofibromatose type 1 (NF1) i alderen tre år og eldre. 

Difelikefalin (Kapruvia) til behandling av moderat til alvorlig kløe (pruritus) ved kronisk nyresykdom hos voksne pasienter som får hemodialyse, 

Mirikizumab (Omvoh) til behandling av voksne pasienter med moderat til alvorlig aktiv ulcerøs kolitt som har hatt utilstrekkelig respons på, tapt respons på, eller er intolerante for enten konvensjonell behandling eller biologiske legemidler. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også