Beslutningsforum innfører legemiddel til sjelden sykdom

Legemidlet Elfabrio kan tas i bruk til voksne med Fabrys sykdom. Dette er ett av tre legemidler som får tommel opp fra Beslutningsforum. 
BESLUTNINGSFORUM: Forumet utgjøres av de fire RHF-direktørene (f.v) Stig Slørdahl (Helse Midt), Marit Lind (Helse Nord). Cathrine Bryne (Helse Vest) og Terje Rootwelt (Helse Sør-Øst). | Foto: Nye Metoder
BESLUTNINGSFORUM: Forumet utgjøres av de fire RHF-direktørene (f.v) Stig Slørdahl (Helse Midt), Marit Lind (Helse Nord). Cathrine Bryne (Helse Vest) og Terje Rootwelt (Helse Sør-Øst). | Foto: Nye Metoder

Seks saker var oppe i Beslutningsforums møte mandag. 

Tre av metodene som var oppe til vurdering kan tas i bruk i norske sykehus.

Fabrys sykdom er en sjelden, arvelig og kronisk sykdom, som skyldes enzymmangel. Nå innføres legemiddelet egunigalsidase alfa (Elfabrio) til voksne med Fabrys sykdom. 

– Elfabrio kunne ikke innføres i august i år, men etter god dialog mellom Sykehusinnkjøp og firma – og en bedre pris, kan legemiddelet tas i bruk fra 1. desember, skriver Beslutningsforum. 

Elfabrio markedsføres av Chiesi Pharma AB. 

LAR-anbud

De to andre legemidlene som innføres er krizotinib (Xalkori), som monoterapi til barn og ungdom mellom 6 og 18 år med to sjeldne former for kreft i blod- eller lymfesystemet. 

Subutex depotinjeksjonsvæske (buprenorfin depotinjeksjonsvæske) til substitusjonsbehandling ved opioidavhengighet hos voksne over 18 år, får også grønt lys. 

Subutex forutsettes at inngås i anbud, og kan først tas i bruk fra avtaleoppstart for neste LAR-anbud, som er estimert til tidligst 1. november 2025. 

Fikk nei

Folkehelseinstituttet har vurdert såkalte triklosanbelagte suturer, som brukes under operasjon for å forhindre sårinfeksjon etter kirurgi. Her anbefales det å ikke bruke dette rutinemessig ved operasjoner, skriver Beslutningsforum. 

– Hvis risikoen for infeksjon etter operasjonen er høy, kan den vurderes. I dag har Norge lav forekomst av infeksjoner etter operasjoner.

Den andre metoden som ikke innføres er tafasitamab (Minjuvi) i kombinasjon med lenalidomid, etterfulgt av tafasitamab monoterapi, til voksne med en bestemt type lymfekreft. 

– Her står ikke den dokumenterte kliniske nytten i rimelig forhold til prisen på legemidlet. Minjuvi fikk nei også i juni-møtet – og Sverige, Danmark, England og Skottland har også sagt nei til innføring av dette legemiddelet, heter det fra Beslutningsforum. 

Den tredje metoden der prioriteringskriteriene ikke oppfylles, er et legemiddel til personer med alvorlig genetisk nyresykdom – kaliumsitrat, kaliumhydrogenkarbonat (Sibnayal). Også her står ikke den dokumenterte kliniske nytten i rimelig forhold til prisen på legemidlet, og den innføres ikke. Sykehusinnkjøp gjenopptar forhandlingene med leverandørene, skriver forumet. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også