Historisk stor streik i USAs helsevesen

Over 75.000 helsearbeidere streiker i USA. 
STREIK: Kaiser Permanente har 24 000 leger og 68 000 sykepleiere. | Foto: AP Photo/Richard Vogel
STREIK: Kaiser Permanente har 24 000 leger og 68 000 sykepleiere. | Foto: AP Photo/Richard Vogel
NTB, Anne Grete Storvik

Over 75.000 amerikanske helsearbeidere er tatt ut i en historisk tredagers streik i USA, etter at partene ikke kom til enighet om å øke bemanningsnivået.

Streiken, som omfatter fagforeningsmedlemmer ved USAs største ideelle helseorganisasjon Kaiser Permanente, begynte onsdag morgen i hovedstaden Washington DC og delstaten Virginia.

Den er planlagt utvidet til USAs vestkyst, der flertallet av helseorganisasjonens arbeidsstyrke holder til – blant annet i California og Oregon.

Streiken vil være den største streiken blant helsearbeidere i USAs historie, ifølge Coalition of Kaiser Permanente Unions, en paraplyorganisasjon som representerer lokale fagforeninger.

Det største antallet arbeidstakere som tidligere har vært involvert i en større arbeidsstans i helsesektoren, var 53 000 i 2018, ifølge U.S. Bureau of Labor Statistics, ifølge Reuters.

Kaiser Permanente har i USA 68 000 sykepleiere og 213 000 teknikere, kontormedarbeidere og administrativt personale, i tillegg til 24 000 leger.

Koalisjonen truer med ytterligere streik i november dersom «Kaiser fortsetter med sin urettferdige arbeidspraksis».

Fagforeningen krever blant annet lønnsøkning for alle sine medlemmer og beskyttelse mot underleverandører og outsourcing av oppgaver.

Helseorganisasjonen har i en uttalelse sagt at de planlegger å holde alle sine helsesentre og sykehus åpne under den tre dager lange streiken, men at kunder kan måtte belage seg på lengre ventetider.

– Vi er skuffet over at noen fagforeninger har oppfordret ansatte til å delta i streiken, sier Kaiser Permanente i en uttalelse.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Photo: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også