Europeisk sikkerhetskomité advarer mot bruk av epilepsimedisin for gravide

EMAs sikkerhetskomité, PRAC, anbefaler nå at gravide holder seg unna legemidler som inneholder antiepileptikumet topiramat, som brukes i epilepsi-behandlinger. 
Foto: AP Photo/Peter Dejong)
Foto: AP Photo/Peter Dejong)

Det europeiske legemiddelbyråets sikkerhetskomité, PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) anbefaler at gravide kvinner ikke bør bruke legemidler som inneholder virkestoffet topiramat. Dette er fordi det har blitt kjent at barn kan utvikle nevroutviklingsforstyrrelser dersom de blir utsatt for stoffer under graviditeten. 

Topiramat-legemidler brukes primært som en behandling mot epilepsi. I Norge markedsføres Janssen-legemidlet Topimax samt generiske varianter fra Orifarm, 2care4 og Paranova.

Topiramat-preparater brukes også flere steder i Europa både som migrenebehandling og som et fedmemiddel i kombinasjon med phentermine, ifølge PRAC. Denne bruken må i alle tilfeller opphøre under graviditet, anbefaler komiteen.

Dersom topiramat-midlene brukes til behandling av epilepsi anbefaler PRAC at de gravide overføres til et annet legemiddel der det er mulig.

– Helsepersonell skal forsikre seg om at alle pasienter som kan bli gravide er klare over risikoene knyttet til å ta topiramat under graviditet. Alternative behandlinger burde vurderes, og behovet for topiramat-behandling bør vurderes minst hvert år, heter det i en melding fra PRAC.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også