Medicare skal forhandle om legemiddelpriser for første gang – disse ti legemidlene er først ut

For aller første gang skal Medicare forhandle om legemiddelpriser. Nå er det klart hvilke ti legemidler det skal forhandles om. 
OFFENTLIGJØR LISTE: Tirsdag offentliggjorde Biden-administrasjonen listen over de ti legemidlene som blir gjenstand for prisforhandlinger. | Foto: Torstein Bøe / POOL / NTB
OFFENTLIGJØR LISTE: Tirsdag offentliggjorde Biden-administrasjonen listen over de ti legemidlene som blir gjenstand for prisforhandlinger. | Foto: Torstein Bøe / POOL / NTB

Biden-administrasjonen offentliggjorde tirsdag en liste på ti reseptbelagte legemidler som vil bli gjenstand for de aller første prisforhandlingene noensinne som gjøres av det amerikanske offentlige helseforsikringsordningen Medicare. Ordningen dekker 66 millioner mennesker, med storselgende blodfortynnende legemidler som Eliquis fra Bristol Myers Squibb (BMS) og Pfizer blant dem.

President Joe Biden signerte Inflation Reduction Act (IRA) i fjor. IRA gjør det mulig for Medicare å forhandle om prisene på noen av de dyreste legemidlene.

– Amerikanerne har altfor lenge betalt mer for reseptbelagte legemidler enn i noe annet industriland. Og mens legemiddelindustrien gjør rekordprofitt, tvinges millioner av amerikanere til å velge mellom å betale for medisiner de trenger for å leve, eller å betale for mat, husleie og andre grunnleggende behov. Den tiden er i ferd med å ta slutt, sa president Joe Biden da han la frem listen over de ti legemidlene som det nå skal forhandles om. 

På listen, som ble offentliggjort tirsdag, står blant annet MSDs diabetesmedisin Januvia, Eliquis-rivalen Xarelto fra Johnson & Johnson og AbbVies leukemibehandling Imbruvica, ifølge Reuters.

Andre legemidler på listen er Amgens revmatoid artritt-legemiddel Enbrel, Boehringer Ingelheim og Eli Lillys diabeteslegemiddel Jardiance, J&Js leddgikt -og Crohns sykdombehandling Stelara og insulin fra Novo Nordisk. 

Offentliggjøringen innleder forhandlingsprosessen for de ti legemidlene der de nye prisene vil tre i kraft i 2026. Programmet har som mål å spare 25 milliarder dollar per år på legemiddelpriser innen 2031.

Legemiddelprodusenter som Bristol Myers, Johnson & Johnson, Merck, svensk-britiske AstraZeneca, japanske Astellas Pharma og tyske Boehringer Ingelheim, samt næringslivsaktører har saksøkt det amerikanske helsedepartementet (HHS), som fører tilsyn med Medicare, i et forsøk på å avspore prisfastsettelses-prosessen, skriver Reuters. 

Disse ti første legemidlene må oppfylle visse kriterier som er fastsatt av Medicare. De må selges på apotek, ikke ha betydelig generisk konkurranse og ha vært på markedet i minst ni år, og i 13 år for mer komplekse bioteknologiske legemidler. 

Legemiddelprodusentene har frem til 1. oktober på seg til å signere avtaler om å delta i forhandlingene, og frem til 2. oktober til å sende inn data om legemidlene, inkludert forsknings-, utviklings- og produksjonskostnader, informasjon om patentsøknader, inntekter og salgsvolum, skriver Reuters. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også