Selskaper kutter i insulinpriser i USA: – Tar oppgjør med et komplekst helsesystem

Flere selskaper følger nå oppfordringen om å kutte insulinprisene. Bak beslutningen kan det også ligge et ønske om å ta et oppgjør med det komplekse amerikanske helsevesenet, mener analytiker. 
BREV FRA BERNIE: Toppsjefene Lars Fruergaard Jørgensen (Novo Nordisk) og Paul Hudson (Sanofi) (innfelt) ble oppfordret av Bernie Sanders til å kutte i insulinprisene. | Foto: Sanofi / Stine Bidstrup
BREV FRA BERNIE: Toppsjefene Lars Fruergaard Jørgensen (Novo Nordisk) og Paul Hudson (Sanofi) (innfelt) ble oppfordret av Bernie Sanders til å kutte i insulinprisene. | Foto: Sanofi / Stine Bidstrup
Marketwire, Anne Grete Storvik

Novo Nordisk er en av de største insulinleverandørene i USA og verden forøvrig. Nå melder selskapet at de vil redusere listeprisen på sin insulin Novlog med 75 prosent, og Levemir med 65 prosent fra januar 2024. 

Selskapet er dermed ett av flere som som følger oppfordringen om å kutte insulinprisene for å gjøre diabetesbehandling mer tilgjengelig. 

Eli Lilly har allerede annonsert at selskapet vil senke prisene på flere insulinprodukter med opptil 70 prosent i løpet av 2023

Den profilerte «big pharma»-kritikeren og lederen av senatets helsekomité, demokraten Bernie Sanders, sendte tidlig i mars et brev til toppsjefene Paul Hudson i Sanofi og Lars Fruergaard Jørgensen i Novo Nordisk. 

I brevet oppfordret han de to selskapene til å følge i fotsporene til Eli Lilly, som nylig annonserte sine priskutt på 70 prosent og et makstak på 35 dollar i måneden. 

Analytiker: Derfor kutter selskapene prisene

Det er en flere årsaker til at danske Novo Nordisk og flere av legemiddelselskapets konkurrenter velger å senke listeprisene på insulinprodukter betraktelig, ifølge Søren Løntoft Hansen, senioranalytiker hos Sydbank, skriver danske MedWatch.

For det første er temaet politisk glovarmt i USA. Samtidig må selskapene følge etter hverandre av konkurransemessige årsaker - men i tillegg kan det også være et element av et ønske om å ta et oppgjør med det komplekse amerikanske helsevesenet bak avgjørelsen.

Løntoft Hansen peker på at Eli Lilly for et par uker siden kuttet prisene, noe som innebærer et konkurranseelement. 

– Og så er jo dette en politisk het potet i USA, og har vært det i årevis, sier han til danske Marketwire. 

Også rabattene spiller inn, mener han: 

– Selskapene har gitt rabattene for å få tilgang til diabetikere, så hvis du senker prisene med 75 prosent, er du sannsynligvis ikke interessert i å gi de samme absolutte rabattene som før.

Derfor blir det interessant å se helseforsikrings-selskapenes reaksjon på utspillet fra de store legemiddelselskapene, mener han. 

– Man skal ikke forvente at hele regningen vil lande hos Novo Nordisk og de andre legemiddelselskapene, sier Søren Løntoft Hansen.

Nye Medicaid-regler fra neste år

Neste år trer også nye regler for Medicaid i USA i kraft. 

Endringene er en del av den enorme støttepakken til amerikansk økonomi fra i fjor – inflasjonsreduksjonsloven. 

Endringen innebærer at legemiddelselskapene kan risikere å måtte gi over 100 prosent rabatt på legemidler dersom de fortsetter å øke listeprisene. I praksis betyr dette at bedriftene kan risikere å måtte gi mer i rabatt enn de får i inntekt for produktene, mener Løntoft Hansen. 

– Det kan være at selskapene med sine priskutt nå prøver å komme dette i forkjøpet, for å hindre at de potensielt må tilby en rabatt på over 100 prosent, sier han. 

– Dette er allerede betydelige rabatter, og derfor er reduksjonene også mer symbolske enn det kan se ut til for et utrent øye. Selskapene i USA konkurrerer i utgangspunktet ikke på listeprisen, men på hvor mye rabatt de klarer å gi, sier Søren Løntoft Hansen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også