OUS kaster 400 tonn ubrukte produkter i året – skal ta grep om plastbruken

Helse Sør-Øst skal redusere plastbruken, og har kartlagt eget forbruk av plast. 
HAR FÅTT OVERSIKT: – Noen av de tiltakene som foreslås kan gjennomføres på kort sikt, andre krever at vi går mer i dybden, sier Helse Sør-Øst-direktør Terje Rootwelt. Foretaket har fått laget en oversikt over plastbruken. | Foto: HSØ
HAR FÅTT OVERSIKT: – Noen av de tiltakene som foreslås kan gjennomføres på kort sikt, andre krever at vi går mer i dybden, sier Helse Sør-Øst-direktør Terje Rootwelt. Foretaket har fått laget en oversikt over plastbruken. | Foto: HSØ

ARENDAL (MedWatch): En rapport fra rådgivningsselskapet Mepex som ble lagt frem under Arendalsuka, dokumenterer hvor mye plast sykehusene bruker, og peker på mulige tiltak for å redusere plastbruk og øke andelen som gjenvinnes. 

Sykehusene bruker mye plast og det er gode grunner til at det er slik. Det er et praktisk og billig materiale, det sparer tid og det emballerer utstyr som skal være sterilt.

– Mye å ta tak i

Målet med prosjektet har vært å finne ut hvordan plastbruken ved sykehusene kan reduseres og mer plast kan gjenvinnes. En slik oversikt har Helse Sør-Øst ikke hatt før, ifølge administrerende direktør i Helse Sør-Øst, Terje Rootwelt.

– Her er det mye å ta tak i. Dette er ikke bare en problemstilling ved Oslo universitetssykehus, men gjelder alle sykehusene i landet, sier han. 

– Noen av de tiltakene som foreslås kan gjennomføres på kort sikt, andre krever at vi går mer i dybden. Helse Vest, Helse Nord, Helse Midt-Norge og Helse Sør-Øst skal samarbeide om oppfølgingen av rapporten, og Sykehusinnkjøp vil spille en viktig rolle. Faktagrunnlaget ligger på bordet, nå lover vi at vi skal følge opp, sier Rootwelt i en pressemelding. 

Rapporten finner blant annet at det ved Oslo universitetssykehus kastes 400 tonn ubrukte produkter i året, og at plasthansker er det enkeltproduktet man finner mest av. Nasjonalt bruker man om lag 1300 tonn engangshansker i året

Anestesigasser og inhalatorer

Å redusere utslipp av anestesigasser, særlig desfluran og lystgass, har stor miljøgevinst. Siden 2019 har en samlet spesialisthelsetjeneste redusert forbruket av anestesigassen desfluran med 63 prosent, som tilsvarer 4 235 tonn CO2.

Fra 2025 vil sykehusene kutte ut all bruk av astmainhalatorer med klimagasser. De fire regionale helseforetakene vedtok nylig at astmainhalatorer med klimagasser ikke skal inngå i avtaler fra februar 2025.

Helse Sør-Øst har redusert utslipp fra transport ved å gå over til digitale møter og digitale konsultasjoner.

Det regionale helseforetaket har blant annet hatt 38 prosent reduksjon i reiser med fly for medarbeidere i foretaksgruppen fra 2019 til 2022. Tjenestereiser med bil er redusert med 22 prosent i samme periode, oppgir foretaket. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Photo: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også