Sverige: Vil bøtelegge leverandører som ikke melder legemiddelmangel innen fristen

Den svenske regjeringen ønsker muligheten til økonomiske sanksjoner mot selskaper som ikke varsler om kommende mangelsituasjoner i tide. 
VIL GI BØTER: Den svenske helseministeren Acko Ankarberg Johansson vil straffe selskaper som melder legemiddelmangel for sent. | Foto: Kristian Pohl/Government Offices of Sweden
VIL GI BØTER: Den svenske helseministeren Acko Ankarberg Johansson vil straffe selskaper som melder legemiddelmangel for sent. | Foto: Kristian Pohl/Government Offices of Sweden

Antallet meldinger om mangel på legemidler økte med 54 prosent i fjor i Sverige, sammenlignet med året før, ifølge det svenske Läkemedelsverket. Nå foreslår den svenske regjeringen å innføre bøter for å få bukt med problemet.

At økningen var så kraftig i fjor, kobles til stigende inflasjon, økende produksjonskostnader og økt global etterspørsel, skriver Life Science Sweden.

Läkemedelsverket retter også kritikk mot legemiddelselskapenes innmelding av mangel: 65 prosent av alle varslene om legemiddelmangel skjedde samme dag, eller etter at mangelsituasjonen oppsto. 

Regjeringen i landet ønsker nå at det skal bli mulig å bøtelegge leverandører som ikke melder i tide om kommende mangelsituajoner. 

– I dag er det en større sårbarhet i legemiddelforsyningen enn tidligere. Dette skyldes i stor grad en utvikling mot globale verdikjeder og en redusert lagerbeholdning. Ved å få raskere informajson om kommende mangel og en styrket lagerbeholdning, sikrer vi legemiddelforsyningen, sier den svenske helseministeren Acko Ankarberg Johansson (KD) i en pressemelding, følge Life Science Sweden. 

Her i Norge ønsket Statens legemiddelverk et slikt gebyr i 2018, men dette ble ikke innført.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les ogsåNY PROFIL: CSAM er ut, og Omda er inn. Sverre Flatby er ikke administrerende direktør i et nytt selskap, men navnet er nytt. | Foto: Skjermdump, webcast fra CSAM

CSAM har byttet navn til Omda