Apoteklovutvalget mener dagens marked bidrar til å begrense konkurransen

Apoteklovutvalget foreslår blant annet å åpne for unntak i grossistenes leveringsplikt. 
APOTEKLOV: Utvalgsleder Tore Bråthen. overleverte NOU-en til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol. | Foto: HOD
APOTEKLOV: Utvalgsleder Tore Bråthen. overleverte NOU-en til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol. | Foto: HOD

Apoteklovutvalget overrakte tirsdag NOU 2023: Fremtidens apotek - fleksibelt og forsvarlig til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap). 

Utvalget konkluderte blant annet med at dagens marked - også reglene om at grossister kan eie apotek og den etablerte kjedestrukturen - bidrar til å begrense konkurransen og hever terskelen for etableringen av nye apotek og apotekformer som ikke er tilknyttet de tre vertikalt integrerte apotekkjedene. Til tross for dette gikk et stort flertall inn for å ikke foreslå regler som begrenser vertikal integrasjon skriver farmatid.no.

– Noe som etter flertallets syn vil ha klare negative konsekvenser samtidig som fordelene er noe usikre, sa utvalgsleder Tore Bråthen.

Han trakk ifølge farmatid.no frem fordeler ved fortsatt vertikal integrasjon som stordriftsfordeler, veletablert distribusjonsnett, stabile eiere og forsyningssikkerhet. 

Utvalget foreslår flere tiltak for å motvirke negative sider ved vertikal integrasjon, som å åpne for unntak i grossistenes leveringsplikt, og å fjerne kravet til fysiske apotekutsalg, blant annet. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også