EU lanserer digitalt kreftprogram

Det nye kreftprogrammet skal gi forskere tilgang på kreftbildedata fra hele EU. 
LANSERER KREFTINITIATIV: EU ønsker blant annet å støtte testing og utvikling av verktøy for personlig medisin for å fremme kreftdiagnostikk og -behandlinger. | Foto: Thomas Borberg
LANSERER KREFTINITIATIV: EU ønsker blant annet å støtte testing og utvikling av verktøy for personlig medisin for å fremme kreftdiagnostikk og -behandlinger. | Foto: Thomas Borberg

EU lanserer mandag European Cancer Imaging Initiativ for å lage en digital infrastruktur som kobler sammen databaser med kreftbildedata fra hele EU. 

Formålet er å gi forskere effektiv tilgang til mer høykvalitetsdata for å kunne studere og få økt forståelse. 

«Teknologisk innovasjon som er kombinert med databeskyttelse kan skape et pålitelig rammeverk for forskere, innovatører, leger og pasienter», heter det i en pressemelding.

Initiativet skal gjøre det mulig å trene opp nye teknologier som bruker kunstig intelligens på datasett som er standardisert og fullt ut i samsvar med General Data Protection Regulation (GDPR).

Dette skal fremskynde utviklingen av innovative verktøy, som raskere skal kunne tilby raskere kreftdiagnose og forbedret personlig behandling. 

Overordnet plan

Initiativet er en del den EUs overordnede strategi for å bekjempe kreft, kalt Europe’s Beating Cancer Plan, som startet for ett år siden.

Store europeiske forskningsorganisasjoner, institusjoner og selskaper skal samarbeide om å designe en infrastruktur med følgende siktemål:

  • Gi europeiske klinikere, forskere og innovatører enkel tilgang til store mengder kreftbildedata.
  • Støtte testing og utvikling av verktøy for personlig medisin for å fremme kreftdiagnostikk og -behandlinger.
  • Støtte opprettelsen av nye, og interoperabiliteten av eksisterende, kreftbildedatasett, i tråd med den europeiske strategien for data.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også