EU bygger beredskapslager mot atomangrep i Finland

242 millioner euro – snaut 2,6 milliarder kroner – er satt av til å kjøpe vaksiner, motgift, måleinstrumenter og medisinske forsyninger. 
LAGER I FINLAND: Janez Lenarcic, EU-kommisæren for krisehåndtering, sier lageret er et viktig sikkerhetsnett i fremtiden. | Foto: Francisco Seco/AFP / POOL
LAGER I FINLAND: Janez Lenarcic, EU-kommisæren for krisehåndtering, sier lageret er et viktig sikkerhetsnett i fremtiden. | Foto: Francisco Seco/AFP / POOL
NTB-DPA

EU setter av 242 millioner euro til et beredskapslager i Finland for å være bedre rustet mot angrep med kjernefysiske, kjemiske eller biologiske våpen.

Krigen i Ukraina har vist at det er nødvendig å styrke beredskapen til EU, sier EU-kommissæren for krisehåndtering, Janez Lenarcic.

EU bygger derfor opp et beredskapslager i Finland med kjemiske, biologiske, kjernefysiske og radiologiske forsvarsforsyninger. Beredskapen skal bidra til å motvirke atomtrusler.

Ifølge EU-kommisjonen er 242 millioner euro – snaut 2,6 milliarder kroner – satt av til lageret.

Pengene skal brukes til å kjøpe hjelpemidler som for eksempel vaksiner, motgift, måleinstrumenter og medisinske forsyninger. Ved akutte hendelser skal hjelpemidlene raskt sendes fra Finland til berørte EU-land eller partnerland.

Lageret skal være et viktig sikkerhetsnett i fremtiden og skal gjøre det mulig for Europa å handle raskt og koordinert, mener Lenarcic.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også