Norge forlenger avtalen om medisinsk evakuering fra Ukraina

Siden oppstarten av den medisinske evakueringen, som skjer gjennom EUs ordning for sivil beredskap, har Norge bidratt med transportkapasitet til transport av 543 pasienter.
Utenriksminister Anniken Huitfeldt i samtale med ansatte på Medevac mottakssenter i Rzeszow søndag. | Foto: Tuva Bogsnes / UD / NTB
Utenriksminister Anniken Huitfeldt i samtale med ansatte på Medevac mottakssenter i Rzeszow søndag. | Foto: Tuva Bogsnes / UD / NTB

Det er et stort behov for medisinsk evakuering, og regjeringen vil derfor forlenge det norske engasjementet for å frakte ukrainske pasienter til behandling på sykehus i Europa.

– Vår luftbro bidrar til at vi får utnyttet den kapasiteten som finnes i mange land sine helsetjenester, til fordel for et land som nå er utsatt for brutale angrep hver eneste dag, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i en pressemelding søndag.

Norge er det tredje største mottakerlandet og har transportert flest pasienter til behandling på sykehus i Europa, ifølge regjeringen.

Logistikk og medisinsk arbeid

– Dette er en svært viktig, men komplisert operasjon som sikrer at de ukrainske pasientene får behandlingen de trenger. Norge har unik transportmedisinsk kompetanse som nå kommer Ukraina og hele Europa til nytte. I tillegg til selve transporten, bidrar vi med eksperter som deltar i det logistiske og medisinske arbeidet som skal til for å få hele denne operasjonen til å fungere, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Den medisinske evakueringen fra Ukraina er et samarbeid mellom flere departementer, de regionale helseforetakene, Helsedirektoratet og øvrig norsk helsetjeneste, samt Forsvaret, SAS og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

543 pasienter

Siden oppstarten av den medisinske evakueringen, som skjer gjennom EUs ordning for sivil beredskap (UCPM), har Norge bidratt med transportkapasitet til transport av 543 pasienter.

– I perioden etter at Norge har begynt å tilby faste ukentlige flygninger, har antall pasienter som blir transportert ut gjennom norsk hjelp økt kraftig. I de siste par månedene har Norge bidratt til transport av syv av ti av alle MEDEVAC-pasientene, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt i meldingen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også