NTNUs lisensinntekter doblet — skyldes nye oppfinnelser på markedet

Oppfinnelsene på NTNU, blant annet en ny form for ultralydteknologi, begynner å bære frukter for universitetet.
LISENSER: Lisensinntektene har doblet seg for NTNU. Gledelig lesing, sier prorektor for nyskaping, Toril Nagelhus Hernes. | Foto: Thomas Høstad/NTNU
LISENSER: Lisensinntektene har doblet seg for NTNU. Gledelig lesing, sier prorektor for nyskaping, Toril Nagelhus Hernes. | Foto: Thomas Høstad/NTNU

Lisensieringsinntektene til NTNU har fordoblet seg fra 2022 til 2023, skriver Khrono

Dette er i stor grad takket være suksessen universitetet har hatt med å bringe flere av sine oppfinnelser ut i markedet gjennom lisenser, ifølge prorektor for nyskaping, Toril Nagelhus Hernes.

— De siste tallene er gledelig lesing på flere måter. Det er godt å se at kunnskapen som utvikles ved NTNU blir tatt i bruk av flere aktører, sier hun til Khrono.

Som et eksempel blir en ny og forbedret ultralydteknologi utviklet ved universitetet distribuert av GE Vingmed Ultrasound. Adapt-teknolgien, utviklet av Centre for Innovative Ultrasound Solutions (CIUS) er noe av grunnen til at det har vært en økning i i inntektene fra lisensiering, som økte fra 8,9 millioner kroner i 2022, til over 17 millioner i fjor. 

Universitetet har nylig sett på over 260 oppfinnelser og har laget 45 lisensavtaler og tre oppstartsselskaper, ifølge Khrono.

Ett av disse er selskapet til professor Magnar Bjørås, Zenit Sciences, som skal jobbe innen klinisk forskning som en konktraktsforskningsorganisasjon, og med egen klinisk utvikling på sikt. 

LES MER: NTNU-professor lanserer nytt selskap med dansk kompetanse i ryggen

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også