Phillips har satt av over 500 millioner euro til rettssaker

Aksjen til den medtek-giganten Phillips steg mandag, da det ble klart at selskapets tiltak, blant annet å starte prosessen med å sparke 10 000 ansatte, gir selskapet et bedre kvartalsregnskap.
SPARER: Phillips har satt av 575 millioner euro til fremtidige rettsutgifter. | Foto: AP Photo/Peter Dejong/NTB
SPARER: Phillips har satt av 575 millioner euro til fremtidige rettsutgifter. | Foto: AP Photo/Peter Dejong/NTB

Phillips presenterte mandag sine tall fra første kvartal 2023. Ledelsen i den kriserammede medtek-giganten kan for første gang på lenge puste litt lettere, ettersom kvartalstallene er «mye bedre enn forventet», ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Selskapets tiltak for å øke lønnsomheten, blant annet den annonserte prosessen om å kvitte seg med 10 000 ansatte på verdensbasis, gjør at selskapets har en justert EBITA (resultat før skatt, renter og nedskrivninger) på 359 millioner euro. Selskapet melder også om seks prosent økning i salg. 

Selskapet taper imidlertid 665 millioner euro på driften i dette kvartalet. 

Aksjen steg med 13 prosent mandag, til 19,75 euro per aksje.

Roten til problemene til Amsterdam-selskapet er en omfattende tilbaketrekking av pustemaskiner, primært maskiner brukt til å bedre søvnapné.

Selskapet melder samtidig at de har satt av 575 millioner euro til fremtidige rettskostnader i kjølvannet av tilbaketrekkingen. 

Administrerende direktør Roy Jakobs har tidligere uttalt at han forventer å kunne inngå et forlik med de som har erstatningskrav etter å ha lidd økonomisk på grunn av selskapets handlinger.

Analytikere Reuters har snakket med mener imidlertid at det ikke er klart hvor store rettskostnader Philips kommer til å ha. 

Selskapet må fremdeles komme til en enighet med de amerikanske helsemyndighetene FDA, og at individuelle rettssaker fra pasienter som mener å ha tatt skade på grunn av defekte pustemaskiner. 

– Det er fortsatt en stor juridisk risiko, skriver analytikere i det nederlandske finanshuset ING.

– Vi syntes dette er en positiv oppdatering, men den understreker at selskapet fortsatt kan bli rammet av juridiske konsekvenser og usikkerhet i markedet, skriver de videre.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også