NRK: Unilabs har latt radiologer i utlandet uten norsk autorisasjon tolke røntgenbilder

Ifølge NRK har undersøkelser av røntgenbilder fra norske pasienter blitt gransket av radiologer i Romania uten norsk autorisasjon og godkjenning. Unilabs svarer NRK at alle undersøkelsene er tolket og signert av to radiologer med norsk autorisasjon og spesialistgodkjenning. 
GLOBALT: Unilabs har over 14 000 ansatte globalt, og omsetter for to milliarder euro. I Norge har Unilabs 14 laboratorier og cirka 390 norske ansatte. | Foto: Colourbox
GLOBALT: Unilabs har over 14 000 ansatte globalt, og omsetter for to milliarder euro. I Norge har Unilabs 14 laboratorier og cirka 390 norske ansatte. | Foto: Colourbox
SEBASTIAN BRAUER HAGEL og ANne grete storvik

Helse Vest, som har avtale med Unilabs, sier de ikke visste at bildene er tolket ved en rumensk klinikk: 

Her sier fagdirektør Bjørn Egil Vikse at han ikke synes dette er noen god måte å drive et røntgeninstitutt på. 

– Dette burde vi blitt fortalt, sier Vikse til NRK.

Dette avviser administrerende direktør ved Unilabs, Baber Qazi overfor NRK, og han avviser også at avtalen de har med den rumenske klinikken har vært skjult: 

– Unilabs har vært åpen om at det brukes konsulenter i avtalene våre. Det har ikke vært praksis at helseregionene godkjenner den enkelte konsulent. At disse bor i Romania, påvirker ikke kvaliteten på deres arbeid. Vi tar avstand fra NRKs hentydninger om dette, skriver han i en epost til NRK.

Undersøkelser fra Bergen, Drammen, Oslo, Fredrikstad, Hamar, Haugesund, Kristiansand, Sandnes, Ski, Trondheim og Tønsberg granskes av radiologer med og uten norsk autorisasjon i Romania, ifølge NRK. 

Baber Qazi sa nylig i et intervju med MedWatch at radiologer jobber på tvers av alle selskapets 14 lokasjoner i Norge etter behov, og for eksempel granske bilder tatt i Hamar, selv om radiologen sitter i Oslo. 

– Hensikten med dette er at pasienter skal få samme kvalitet, uansett hva slags spesialitet radiologene ved den lokale klinikken har, ifølge Qazi.

MedWatch har mandag ettermiddag stilt Qazi flere spørsmål om denne saken, les hans svar her.

Unilabs gjennomfører flere hundre tusen radiologiske undersøkelser og flere millioner analyser innen laboratoriemedisin på vegne av det offentlige.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også


NY PROFIL: CSAM er ut, og Omda er inn. Sverre Flatby er ikke administrerende direktør i et nytt selskap, men navnet er nytt. | Foto: Skjermdump, webcast fra CSAM

CSAM har byttet navn til Omda