Starter ny studie med Bergenbio-legemiddel

Studien omfatter den vanligste formen for lungekreft, lungeadenokarsinom. 
NY STUDIE: Martin Olin, administrerende direktør i Bergenbio, tror studien vil gi nyttig kunnskap om selskapets hovedkandidat. | Foto: Nils Olav Mevatne
NY STUDIE: Martin Olin, administrerende direktør i Bergenbio, tror studien vil gi nyttig kunnskap om selskapets hovedkandidat. | Foto: Nils Olav Mevatne

National Cancer Institute i USA skal finansiere en klinisk studie der hovedkandidaten til Bergenbio, bemcentinib, skal gis i kombinasjon med Sobis legemiddel pacritinib til pasienter med den vanligste typen lungekreft, lungeadenokarsinom. 

Bemcentinib er utviklet for pasienter som får behandling mot ikke-småcellet lungekreft og som har mutasjon i STK11-genet. 

Lungeadenokarsinom er en form for ikke-småcellet lungekreft. Den nye studien skal ta for seg pasienter som har lungeadenokarsinom med spredning utenfor lungene.

Studien kommer i tillegg til den pågående hovedstudien til Bergenbio der bemcentinib gis i forbindelse med førstelinjebehandling av pasienter med ikke-småcellet lungekreft og mutasjoner i STK11-genet.

– Ikke-småcellet lungekreft representerer en stor pasientgruppe med udekket medisinsk behov. Vårt strategiske hovedfokus er på bruk av bemcentinib for disse pasientene, noe den kommende studien vil gi oss mer og nyttig kunnskap om, sier administrerende direktør i Bergenbio, Martin Olin i en pressemelding.

Pacritinib produseres av det svenske biotekselskapet Sobi til behandling av benmargssykdommen myelofibrose og virker ved å hemme JAK2-proteinet og dermed blokkere kroppen fra å produsere såkalte vekstfaktorer som forårsaker sykdommen.

Den nye studien bygger på arbeidet til kreftforsker Josephine A. Taverna ved Mays Cancer Center ved UT Health San Antonio, der studien også skal gjennomføres. Tavernas tidligere forskning har vist at AXL-proteinet og JAK-STAT3-proteinene jobber sammen for å overføre signaler som fremmer tumorvekst og metastatisk spredning ved alvorlig lungekreft.

– Våre data tyder på at målrettet hemming av AXL- og STAT3-proteinene med henholdsvis bemcentinib og pacritinib kan forhindre kreftceller i å tilknytte seg makrofager og andre aggressive vertsceller som assosieres med tumorvekst og metastatisk spredning. Disse funnene kan gi grunnlag for nye og sårt tiltrengte behandlinger for lungekreft, sier Taverna, som skal lede studien.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også