Bayer går i klinikk med Xofigo-arvtager

Det tyske konsernet satser videre på alfa-emitterende virkestoffer som en behandling mot prostatakreft med spredning.
BÆREBJELKE: – Målrettet radionuklidterapi er en strategisk bærebjelke innen presisjonsonkologi hos Bayer, sier Dominik Ruettinger. | Foto: Bayer
BÆREBJELKE: – Målrettet radionuklidterapi er en strategisk bærebjelke innen presisjonsonkologi hos Bayer, sier Dominik Ruettinger. | Foto: Bayer

Prostatakreft med spredning er også indikasjonen den norskutviklede radiofarmasøytiske behandlingen Xofigo har, som Bayer kjøpte av norske Algeta for over ti år siden. Den er per dags dato eneste terapi på markedet som baserer seg på alfa-stråling.

Nå ønsker Bayer å gjenta bragden, og har tatt legemiddelkandidaten BAY 3563254 inn i klinikken. BAY 3563254 skal bruker isotopet Actinium 225 som alfa-emitter. Legemiddelkandidaten har også en mål-enhet som sikter seg inn på PSMA (Prostataspesifikt membranantigen).

Bayer setter nå i gang en dose-eskalerende fase 1-studie som skal vurdere sikkerheten, toleransen og effektiviteten av behandlingen. 

– Målrettet radionuklidterapi er en strategisk bærebjelke innen presisjonsonkologi hos Bayer, og gir håp om å endre behandlingsparadigmet for pasienter, inkludert de som har utviklet resistens mot andre behandlinger, sier Dominik Ruettinger, leder for forskning og tidlig utvikling innen onkologi i Bayer i en pressemelding.

Radiofarmasi-feltet har i nyere tid vært preget av behandlinger som baserer seg på beta-stråling, slik som Novartis’ Pluvicto. De som utvikler behandlinger med alfa-stråling mener imidlertid at den hurtige halveringstiden til isotopet vil gjøre at energien fra partiklene ikke vil skade omkringliggende vev.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også