MSD-middel for sjelden lungesykdom får USA-godkjennelse

Analytiker spår et toppsalg på rundt fem milliarder dollar for legemidlet Winrevair, som er til vurdering hos EU. 
14.000 DOLLAR PER GLASS: Winrevair kommer til å ha en listepris på 14.000 dollar per hetteglass, ifølge Jannie Oosthuizen, president for MSDs amerikanske Human Health-virksomhet.
14.000 DOLLAR PER GLASS: Winrevair kommer til å ha en listepris på 14.000 dollar per hetteglass, ifølge Jannie Oosthuizen, president for MSDs amerikanske Human Health-virksomhet.

De amerikanske legemiddelmyndighetene (FDA) har gitt markedsføringstillatelse til MSD sitt legemiddel Winrevair for voksne med pulmonal arteriell hypertensjon (PAH). Det er en sjelden, men alvorlig kronisk tilstand med høyt blodtrykk i lungene. 

Om lag 40 000 mennesker er rammet av sykdommen i USA, skriver Reuters.

– Vi ser frem til å utgjøre en betydelig forskjell for disse pasientene, som har en sykdom der femårsdødeligheten er på 43 prosent, sier Jannie Oosthuizen, president for MSDs amerikanske Human Health-virksomhet, til Reuters.

MSD har også sendt en søknad om europeisk godkjenning. 

Godkjennelsen til FDA er basert på fase 3-studien STELLAR som pågikk i et halvt år. Deltagerne som fikk Winrevair, økte gangavstanden med 41 meter sammenlignet med placebo-gruppen i en seks minutter lang gåtest. Legemidlet reduserte antallet tilfeller med død eller forverring av tilstanden med 84 prosent.

Winrevair, som består av virkestoffet sotatercept, kommer ifølge ham til å ha en listepris på 14 000 dollar per hetteglass. Data fra selskapets studie antyder at de fleste av pasientene kommer til å bruke ett hetteglass hver tredje uke. Det tilsvarer 238 000 dollar eller 2,5 millioner kroner per år, skriver Reuters. 

J.P. Morgan-analytiker Chris Schott anslår overfor Reuters at Winrevair kan nå et toppsalg på rundt fem milliarder dollar innen 2030. 

MSD overtok rettighetene til legemidlet da selskapet kjøpte Acceleron Pharma for 11,5 milliarder dollar i 2021. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også