Novo Nordisk-fedmemiddel reduserer risikoen for blodpropp og alvorlige kardiovaskulære hendelser

Detaljerte data fra Novo Nordisks kardiovaskulære studie SELECT viser en statistisk signifikant reduksjon på 28 prosent i antall tilfeller av blodpropp eller hjerteinfarkt.
REFUSJONSFORHANDLINGER: - Det er et fantastisk verktøy å ha med seg når vi skal diskutere og forhandle med betalerne i årene som kommer. For de vil selvsagt spørre om dette bare handler om å gå ned noen kilo, og det klare svaret er nei, sier Martin Holst Lange konserndirektør i Novo Nordisk. | Foto: Novo Nordisk / Pr
REFUSJONSFORHANDLINGER: - Det er et fantastisk verktøy å ha med seg når vi skal diskutere og forhandle med betalerne i årene som kommer. For de vil selvsagt spørre om dette bare handler om å gå ned noen kilo, og det klare svaret er nei, sier Martin Holst Lange konserndirektør i Novo Nordisk. | Foto: Novo Nordisk / Pr

Novo Nordisks fedmepreparat Wegovy reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer forbundet med fedme.

Det viser data fra den store kardiovaskulære studien SELECT, som lørdag presenteres på en vitenskapelig konferanse i Philadelphia, USA, i regi av American Heart Association.

Det danske legemiddelselskapet har allerede skapt store forventninger til hjerte- og karstudien da de publiserte foreløpige data 8. august. Dataene viste da, som nå, at Wegovy reduserer risikoen for alvorlige kardiovaskulære hendelser, det vil si blodpropp, slag og kardiovaskulær død, med 20 prosent, skriver Marketwire for danske MedWatch.

Men de detaljerte dataene viser også en statistisk signifikant reduksjon på 28 prosent sammenlignet med placebo i antall tilfeller av blodpropp eller hjerteinfarkt.

I tillegg var det færre dødsfall og hjerneslag i Wegovy-gruppen sammenlignet med placebo. Reduksjonen var imidlertid ikke statistisk signifikant, ifølge Novo.

Forventede data

Antall dødsfall som følge av hjerte- og karsykdommer ble redusert med 15 prosent, mens antall hjerneslag ble redusert med syv prosent.

– For første gang har vi bevis for at semaglutid 2,4 mg (Wegovy, red. anm.) forbedrer kardiovaskulære utfall hos risikopasienter med en BMI på 27 og over med etablert kardiovaskulær sykdom, uten diabetes, sier Michael Lincoff, studiens hovedutprøver og nestleder for forskning ved Cleveland Clinic Department of Cardiovascular Medicine, ifølge en pressemelding fra Novo.

Beskyttelsen mot alvorlige kardiovaskulære hendelser er uavhengig av alder, kjønn eller etnisk opprinnelse, opplyser Novo.

I studien viste Wegovy også effekt på risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, da Wegovy senket blodtrykket, kolesterolet og blodsukkernivået.

Analytikere og investorer har lenge sett frem til de detaljerte dataene fra hjerte- og karstudien i håp om at studien vil gi Novo Nordisk flere argumenter i sin favør når de skal overbevise helseforsikringsselskaper og myndigheter om å refundere Wegovy.

Konserndirektøren: – Fantastisk verktøy i forhandlinger

Martin Holst Lange, konserndirektør i Novo Nordisk med ansvar for utvikling av nye legemidler, deltok på et analytikermøte søndag kveld.

– Det er et fantastisk verktøy å ha med seg når vi skal diskutere og forhandle med betalerne i årene som kommer. For de vil selvsagt spørre om dette bare handler om å gå ned noen kilo, og det klare svaret er nei, sier Martin Holst Lange, skriver danske MedWatch.

Han beskriver datapakken fra hjerte- og karstudien som et høydepunkt.

– Jeg har jobbet med dette i 22 år, og jeg har aldri sett så mye konsistens i alt vi har sett på. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også