Valnevas vaksine mot chikungunya-viruset godkjent i USA

Amerikanske legemiddelmyndigheter (FDA) har godkjent verdens første vaksine mot chikungunya-viruset, utviklet av Valneva. 
NY VAKSINE: Det franske vaksineselskapet Valneva er et spesialisert vaksineselskap som utvikler profylaktiske vaksiner mot infeksjonssykdommer med betydelige udekkede medisinske behov. | Foto: Valneva
NY VAKSINE: Det franske vaksineselskapet Valneva er et spesialisert vaksineselskap som utvikler profylaktiske vaksiner mot infeksjonssykdommer med betydelige udekkede medisinske behov. | Foto: Valneva
NTB-AFP, anne Grete storvik

Det tropiske chikungunya-viruset spres av mygg og fører til høy feber og store leddsmerter.

Vaksinen er godkjent for personer over 18 år, som har økt risiko for å bli eksponert for viruset, ifølge FDA, som omtaler chikungunya som «en fremvoksende global helsetrussel».

Vaksinene er utviklet av det franske vaksineselskapet Valneva og skal markedsføres under navnet Ixchiq.

Valneva utvikler profylaktiske vaksiner mot infeksjonssykdommer med betydelige udekkede medisinske behov. Selskapet har kommersialisert tre vaksiner, inkludert kandidater mot chikungunyaviruset og borreliose.

Chikungunya er mest vanlig i tropiske og subtropiske deler av Afrika, Sørøst-Asia og deler av Nord- og Sør-Amerika.

– Vi ser imidlertid at chikungunya har spredd seg til nye områder, noe som har ført til en økning globalt, skriver FDA. De sier det er meldt om over 5 millioner smittetilfeller de siste 15 årene.

FDAs beslutning er basert på studier i sen fase, som viste at vaksinen var i stand til å indusere antistoffnivåer som kunne nøytralisere chikungunya-viruset hos 98,9 prosent av deltakerne i 28 dager etter vaksinering.

Helsemyndighetene ba imidlertid selskapet om å gjennomføre en studie etter markedsføring for å vurdere risikoen for alvorlige chikungunya-lignende bivirkninger etter administrering av Ixchiq, ifølge Reuters. 

– Smitte kan føre til alvorlig sykdom og langvarige helseproblemer, særlig for eldre og personer med underliggende sykdommer, sier Peter Marks i FDA.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også