Eli Lilly får fedmemiddel godkjent i USA

Legemidlet er allerede på markedet for behandling av diabetes type 2 under navnet Mounjaro, men vil bli markedsført som fedmemedisin under navnet Zepbound.
FEDMEMIDDEL: Legemidlet er allerede på markedet for behandling av type 2-diabetes under navnet Mounjaro, men vil bli markedsført som fedmemedisin under navnet Zepbound. | Foto: Mike Segar/Reuters/Ritzau Scanpix
FEDMEMIDDEL: Legemidlet er allerede på markedet for behandling av type 2-diabetes under navnet Mounjaro, men vil bli markedsført som fedmemedisin under navnet Zepbound. | Foto: Mike Segar/Reuters/Ritzau Scanpix

Onsdag fikk amerikanske Eli Lilly den ventede godkjenningen av GLP-1-analogen Tirzepatide for behandling av fedme i USA.

Dette kunngjør de amerikanske legemiddelmyndighetene (FDA), skriver Marketwire for danske MedWatch.

Legemidlet er allerede på markedet for behandling av type 2-diabetes under navnet Mounjaro, men vil bli markedsført som fedmemedisin under navnet Zepbound.

Zepbound forventes å bli lansert innen utgangen av året i seks ulike doser fra 2,5 til 15 milligram med en listepris på 1059,87 dollar, «noe som er 20 prosent lavere enn Semaglutide 2,4 milligram injeksjon for vekttap», skriver Eli Lilly i sin egen pressemelding.

Semaglutid er den aktive ingrediensen i Novo Nordisks fedmemedisin Wegovy.

FDA har godkjent fedmemedisinen Zepbound for voksne som har en BMI på over 30 eller en BMI på over 27 kombinert med minst én relatert tilstand, for eksempel diabetes.

I tillegg til å ta legemidlet må pasientene redusere kaloriinntaket og øke den fysiske aktiviteten, ifølge FDA. 

Tirzepatid er allerede en viktig bidragsyter til Eli Lillys vekst, med mer enn en seksdobling av salget i tredje kvartal til 1,41 milliarder dollar, men dette forventes å øke ytterligere når legemidlet også lanseres for behandling av fedme, der analytikere mener det er minst like effektivt, om ikke mer, enn Novo Nordisks storselger Wegovy.

I mars omtalte Wall Street Journal Tirzepatide, og Julio Rosenstock, klinisk professor ved University of Texas Southwestern Medical Center, Novo Nordisks Wegovy for en gorilla i behandlingen av fedme. Imidlertid fremhevet de Elli Lillys legemiddel som det beste.

«Tirzepatid er virkelig King Kong», sier han til Wall Street Journal.

I kliniske studier gikk gjennomsnittspasienten i løpet av 72 uker måneder ned 21 kilo når de tok Tirzepatide i den høyeste dosen på 15 milligram, mens pasienter som tok fem milligram gikk ned 15 kilo. Samtidig viste studien av 2539 pasienter at én av tre som fikk den høyeste dosen, faktisk gikk ned 26 kilo i løpet av perioden, tilsvarende 25 prosent av kroppsvekten.

Denne statistikken, som også viste et gjennomsnittlig vekttap på 22,5 prosent i løpet av 72 uker, overgår Wegovy, som har levert et gjennomsnittlig vekttap på 17,0 prosent i sine studier.

Eli Lilly-aksjen steg med 1,3 prosent onsdag. Novo Nordisks sekundærnotering faller med 1,6 prosent i USA til tross for en oppgang på 1,4 prosent i dansk handel skriver danske MedWatch. 

I denne artikkelen ble det ved publisering først angitt kroppsvekt i enheten lb istedet for kg. Dette er endret 11.nov-23 kl 11:37. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også