Har undersøkt samfunnskostnader ved RSV-infeksjoner

En rapport laget på oppdrag fra Pfizer i Norge, har forsøkt å beregne hva RSV-infeksjoner koster samfunnet. 
STATISTIKK: Antall sykehusinnleggelser per uke i Norge grunnet RS-virus. | Foto: Beredt C19 med tall fra Norsk Pasientregister (utlevert av Folkehelseinstituttet), utklipp fra rapport
STATISTIKK: Antall sykehusinnleggelser per uke i Norge grunnet RS-virus. | Foto: Beredt C19 med tall fra Norsk Pasientregister (utlevert av Folkehelseinstituttet), utklipp fra rapport

Artikkelen er endret 23.11.2023, klokken 10.42. Rapporten er utarbeidet av Oslo Economics, og ikke Menon slik MedWatch først kom i skade for å skrive.

Samfunnet kan spare på en reduksjon av antallet som smittes av Respiratorisk syncytical virus (RS-virus), ifølge en rapport laget av Oslo Economics på bestilling fra Pfizer Norge.

Det finnes i dag ingen nasjonale studier som belyser forekomsten av RS-virusinfeksjon for hele den norske befolkningen.

I rapporten er det laget et anslag for forekomsten av RS-virusinfeksjoner for ulike aldersgrupper: I sesonger med høyt smittetrykk er det om lag 300 000 tilfeller av RS-virusinfeksjoner i Norge, mens antallet er om lag 160 000 i sesonger med lavt smittetrykk.

Forekomsten er særlig høy blant barn under seks måneder. I 2021/22 sesongen var viruset svært utbredt, med 530 000 smittetilfeller totalt. Barn i alderen 0 til 4 år har hyppige kontakter med helsetjenesten, mens de fleste unge voksne aldri oppsøker helsehjelp, heter det i rapporten. 

Ifølge Oslo Economics beregninger medfører RS-virusinfeksjoner betydelige samfunnskostnader, særlig knyttet til produksjonstap. 

- Det koster samfunnet 1,9 til 2,7 milliarder kroner hvert år, avhengig av sesong. Produksjonstapet er særlig forbundet med tapt arbeidstid, at mange av de som smittes vil være borte fra jobb en kort periode. 

Rapporten trekker også frem helsetjenestekostnadene, og at en betydelig andel av de smittede er i kontakt med fastlegen sin. Antall fastlegekonsultasjoner knyttet til RS-virus infeksjoner utgjør mellom 80 000 og 150 000 per år. Det er også mellom 1700 og 3300 innleggelser knyttet til RS-virus infeksjoner, noe som medfører kostnader i spesialisthelsetjenesten, vises det til. 

Dersom forekomsten i sesonger med mye smitte hadde blitt redusert til nivået i sesonger med lite smitte, så kunne man unngått i underkant av 150 000 tilfeller av RS-virus infeksjoner. Det ville gitt produksjonsgevinster på om lag 1750 millioner kroner, heter det i rapporten. 

Kostnadsanslagene er basert på et gjennomsnitt mellom en sesong med høyt smittetrykk og en sesong med lavt smittetrykk, og vil derfor variere betydelig fra år til år.

Flere store selskaper, blant annet Pfizer og GSK jobber med utvikling av RSV-vaksiner. Denne høsten ble den første vaksinen, utviklet av GSK, tilgjengelig for voksne i Norge. Den kun tilgjengelig for folk som betaler av egen lomme. Ifølge NRK koster vaksinen omtrent 2300, og må fås på resept av lege. 

  • RS-virus er et forkjølelsesvirus som rammer både barn og voksne. Symptomene er rennende nese, hoste og feber. Enkelte kan også oppleve at infeksjonen sprer seg til de nedre luftveiene, og få bronkitt, bronkiolitt eller lungebetennelse. For eldre barn og voksne arter infeksjonen seg vanligvis som en forkjølelse. For små barn og eldre er det økt risiko for alvorlig sykdom.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Photo: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også