Resultater fra Ultimovacs kreftvaksine sluppet: – Dette er helt rått

Den universelle kreftvaksinen til norske Ultimovacs, kombinert med ipilimumab og nivolumab, reduserte risikoen for å dø med 27 prosent, viser studien NIPU. 
«HELT RÅTT»: Anne Worsøe fra Ultimovacs gleder seg stort over resultatene fra studien på kreftvaksinen, som ble sluppet tirsdag kveld i Madrid. | Foto: Ultimovacs
«HELT RÅTT»: Anne Worsøe fra Ultimovacs gleder seg stort over resultatene fra studien på kreftvaksinen, som ble sluppet tirsdag kveld i Madrid. | Foto: Ultimovacs

I studien er kreftvaksinen UV1 undersøkt i kombinasjon med to sjekkpunkthemmere som et behandlingsalternativ til pasienter med mesoteliom - brysthinnekreft.

Dette melder Ultimovacs tirsdag kveld. 

– UV1-kreftvaksinen kombinert med ipilimumab og nivolumab reduserte risikoen for å dø med 27 prosent. Dermed nådde studien protokollens forhåndsdefinerte terskel for statistisk signifikans, i en pasientgruppe som er vanskelig å behandle, og som i dag ikke har noen standard behandlingsalternativer, heter det fra Ultimovacs.

– Dette er helt rått. Dette er en ekstremt krevende krefttype hvor veldig mange har forsøkt og veldig få har lykkes, sier Anne Worsøe, som er Head of Investor relations i selskapet til MedWatch i en kort kommentar på telefon.

Det var på forhånd varslet at resultatene skulle publiseres senere i uken, men kreftkongressen ESMO valgte imidlertid å publisere resultatene fra NIPU-studien nå, til overraskelse også for Ultimovacs, forteller Worsøe. 

UV1, i kombinasjon med sjekkpunkthemmerne ipilimumab og nivolumab fra Bristol-Myers Squibb, viste en klinisk behandlingsverdi når det kommer til totaloverlevelse uten ekstra toksisitet, sammenlignet med ipilimumab og nivolumab alene, i andrelinjebehandling av pasienter med malignt mesoteliom.

– Vi er glade for å kunne kunngjøre de svært fordelaktige resultatene fra den første randomiserte fase II-studien med UV1, noe som markerer en viktig milepæl for Ultimovacs. Total overlevelse er gullstandarden innen kreftbehandling. Vi mener at disse dataene støtter den videre utviklingen innen mesoteliom, og vi ser frem til å diskutere resultatene med de regulatoriske myndighetene, sier Carlos de Sousa, administrerende direktør i Ultimovacs i en pressemelding. 

Det har for øvrig vært knyttet stor usikkerhet til topplinjedataene fra studien som ble presentert i juni. 

Studien representerer dessuten også første gangen en universell kreftvaksine viser terapeutisk effekt i en klinisk randomisert fase 2-studie, opplyser selskapet. 

NIPU-resultatene vil bli presentert og gjennomgått under kongressen i Madrid, av prosjektleder for studien, overlege ved Oslo universitetssykehus og professor ved UiO, Åslaug Helland. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også