Gir grønt lys for ny behandling mot benmargskreft

EMAs komite for legemidler til mennesker anbefaler at Pfizer-legemidlet Elrexfio får godkjennelse.
HURTIGSPOR: Utviklingen av legemidlet mot benmargskreft har fått støtte gjennom EMAs PRIME-ordning. I Norge gjør SLV en hurtig metodevurdering på behandlingen. | Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW/REUTERS / X06750
HURTIGSPOR: Utviklingen av legemidlet mot benmargskreft har fått støtte gjennom EMAs PRIME-ordning. I Norge gjør SLV en hurtig metodevurdering på behandlingen. | Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW/REUTERS / X06750

Elrexfio (elranatamab) er en behandling for residiverende eller refraktær myelomatose, som er en sjelden kreft i benmargen. De europeiske legemiddelmyndighetenes komite for legemidler til mennesker, CHMP, anbefalte i sitt oktobermøte at legemidlet godkjennes. 

Komiteen anbefaler at legemidlet får en betinget markedsføringstillatelse, for voksne som allerede har fått andre behandlinger, men som ikke blir bedre. 

Det har kommet en rekke nye legemidler til behandling av benmargskreft de siste årene. Men det er behov for nye legemidler for pasienter som allerede er behandlet med de tre hovedtypene av legemidler, immunmodulerende midler, proteasomhemmere og monoklonale antistoffer, og som ikke lenger responderer på disse.

Hurtigspor

Elrexfio fikk støtte gjennom EMAs PRIority MEdicines-ordning (PRIME), som gir tidlig og utvidet vitenskapelig og regulatorisk støtte til legemidler som har et særlig potensial til å dekke pasienters udekkede medisinske behov.

CHMP har basert sin anbefaling om betinget markedsføringstillatelse på en fase 2-studie, som inkluderte 123 pasienter. 61 prosent av pasientene i studien responderte på behandlingen med Elrexfio, og mer enn 70 prosent av pasientene som responderte på behandlingen, har en sannsynlighet for å leve uten forverring av sykdommen i gjennomsnittlig 15 måneder.

Pfizer, som markedsfører legemidlet, må bekrefte legemidlets effekt og sikkerhet i en fase 3-studie for å beholde godkjennelsen. 

Beslutningsforum

I september var saken oppe i Beslutningsforum, og her ble det bestemt at Statens legemiddelverk skal gjøre en såkalt forenklet metodevurdering med en vurdering av effekt og sikkerhet. Forenklede metodevurderinger har, avhengig av type og omfang, et tidsperspektiv på 30 til 180 dager fra problemstilling er presisert og fageksperter til oppdraget er rekruttert.

I USA fikk legemidlet godkjennelse i august. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også