Astrazeneca og Daiichi lykkes i brystkreftstudie

Selskapene ønsker nå søke om å få antistoff-legemiddelkonjugatet Data-DXd godkjent i samtlige markeder. 
«SIGNIFIKANT UTVIKLING»: Direktør for kreftforskning og utvikling hos Astrazeneca, Susan Galbraith, mener studieresultatene er en signifikant utvikling for brystkreftpasienter. | Foto: AstraZeneca/PR
«SIGNIFIKANT UTVIKLING»: Direktør for kreftforskning og utvikling hos Astrazeneca, Susan Galbraith, mener studieresultatene er en signifikant utvikling for brystkreftpasienter. | Foto: AstraZeneca/PR

Astrazeneca og Daiichi Sankyos sitt legemiddel Data-DXd (datopotamab deruxtecan) økte sjansen for progresjonsfri overlevelse (PFS) sammenlignet med stråleterapi i en fase 3-studie på brystkreft. 

Pasientene i studien hadde ikke-opererbar eller metastatisk hormon reseptor-positiv, HER2-lav eller negativ brystkreft - og hadde fra før blitt behandlet med endokrinbasert behandling og minst én systemisk behandling.

Data-DXd viste også en tendens til forbedring på det andre primære endepunktet, total overlevelse (OS). 

De endelig dataene for OS er imidlertid ikke klare ennå. Studien, som går under navnet TROPION-Breast01, vil derfor fortsette som planlagt, melder Astrazeneca i en pressemelding. 

Astrazeneca og Daiichi Sankyos ønsker å søke om regulatoriske godkjennelser verden rundt på bakgrunn av de positive resultatene for legemidlet, som også er blitt testet på lungekreft. 

To millioner hvert år

– Dagens TROPION-Breast01-nyheter er en viktig utvikling for pasienter med HR-positiv, HER2-lav eller negativ metastatisk brystkreft med svulst som har blitt motstandsdyktige til endokrin-behandling og som i dag har dårlige prognoser, sier Susan Galbraith, direktør for kreftforskning og utvikling hos Astrazeneca, i meldingen. 

Mer enn to millioner mennesker diagnostiseres med brystkreft hvert år. HR-positiv, HER2-lav eller negativ brystkreft utgjør mer enn 65 prosent av de diagnostiserte tilfellene. 

– Vi ser frem til å realisere det fulle potensialet til dette TROP2-styrte antistoff-legemiddel-konjugatet på tvers av undertyper av brystkreft, gjennom vårt pågående fase tre-program, inkludert to studier på pasienter med trippelnegativ brystkreft, sier Ken Takeshita, global leder for forskning og utvikling hos Daiichi Sankyo, i meldingen. 

Ytterligere to fase tre-studier

Astrazeneca og Daiichi Sankyo inngikk et globalt samarbeid for å utvikle og kommersialisere antistoff-legemiddelkonjugatet Enhertu i mars 2019, og Data-DXd i juli 2020. 

Selskapene har ytterligere to fase tre-studier som evaluerer Data-DXd ved brystkreft:

TROPION-Breast02 sammenligner Data-DXd med cellegift hos pasienter med tidligere ubehandlet, lokalt tilbakevendende, ikke-opererbar eller metastatisk trippelnegativ brystkreft (TNBC) som ikke er kandidater for anti-PDL1 behandling. 

TROPION-Breast03 evaluerer Data-DXd med og uten imfinzi sammenlignet med utprøverens valg av behandling hos pasienter med TNBC i stadium en til tre, med restsykdom etter neoadjuvant behandling. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også