Norske forskere leder EU-prosjekt om MS og kyssesykevirus

Prosjektet ledes av Universitetet i Bergen og Haukeland universitetssjukehus, og er finansiert av EU med rundt 80 millioner kroner. 
PROSJEKTLEDER: Professor ved Universitetet i Bergen og leder for forskningssenteret Neuro-SysMed, Kjell-Morten Myhr, er prosjektleder for det EU-finansierte prosjektet som skal studere koblingen mellom Epstein Barr-viruset og MS. | Foto: Universitetet i Bergen
PROSJEKTLEDER: Professor ved Universitetet i Bergen og leder for forskningssenteret Neuro-SysMed, Kjell-Morten Myhr, er prosjektleder for det EU-finansierte prosjektet som skal studere koblingen mellom Epstein Barr-viruset og MS. | Foto: Universitetet i Bergen

Nyere forskning tyder på at infeksjon med Epstein Barr-viruset (EBV) er en utløsende faktor for utvikling av multippel sklerose (MS). 

Forskere ved Neuro-SysMed har fått 80 millioner kroner til et forskningsinitiativ som skal avdekke Epstein-Barr-virusets rolle ved multippel sklerose.

Et internasjonalt forskerteam, ledet av professorene Kjell-Morten Myhr og Øyvind Torkildsen, skal avdekke hvilken rolle viruset spiller for utviklingen av MS, og om dette bidrar til videre sykdomsprogresjon. 

Det fremgår i en pressemelding fra Universitetet i Bergen. 

Prosjektet er finansiert av EUs forskningsprogram Horisont Europa med 80 millioner kroner fra 2024 til 2028. Forskerne vil utføre kliniske studier av antivirale terapier rettet mot EBV-infeksjon i MS, analysere blod- og spyttprøver og utføre registerbasert forskning. 

– Vi tar sikte på å finne ut hvorfor bare noen få av de som smittes med EBV utvikler MS, og definere den underliggende mekanismen for denne prosessen. Vår forskning vil også studere om antiviral behandling mot EBV kan forbedre sykdomsforløpet eller til og med stoppe sykdommen, sier prosjektleder og professor ved Universitetet i Bergen, Kjell-Morten Myhr, i pressemeldingen. 

Målet er å utvikle en ny behandling av MS, rettet mot den underliggende driveren av sykdommen. EBV-infeksjon er også kjent for å forårsake kyssesyke. Det er foreløpig ingen tilgjengelig forebyggende behandling mot EBV-infeksjon eller MS.

– Utvikling av forebyggingsstrategier, som vaksinasjon vil være neste steg, sier professor Øivind Torkildsen ved Haukeland universitetssjukehus, som leder studien sammen med professor Myhr. 

Prosjektet har følgende partnere og tilnyttede enheter:

Universtetet i Bergen, Haukeland universitetssjukehus, Oslo universitetssykehus, Stavanger universitetssykehus, Akershus universitetssykehus, Vestre Viken, Karolinska institutet i Sverige, Sapienza Università di Roma i Italia, IRCCS San Raffaele Roma SRL i Italia, Fondazione Italiana Sclerosi Multipla Fism Onlus i Italia, Harvard University i USA, Universidad Pompeu Fabra Fundacio Centre de Regulacio Genomica i Spania, Hospital Del Mar Research Institute Barcelona i Spania og The European Multiple Sclerosis Platform AISBL i Belgia

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også