EU-støtte på fem millioner kroner til et helsesamarbeid om sjeldne diagnoser

EU har tildelt støtte til et samarbeid mellom Helse Sør-Øst RHF, Oslo universitetssykehus HF og Helsedirektoratet for deltakelse i et felles europeisk prosjekt om sjeldne diagnoser. 
HELSESAMARBEID: Norge får fem millioner for å delta i prosjektet Jardin, som har som hovedmål å forbedre kvalitet og tilgjengelighet på helsetjenester for pasienter med sjeldne diagnoser. | Foto: HSØ
HELSESAMARBEID: Norge får fem millioner for å delta i prosjektet Jardin, som har som hovedmål å forbedre kvalitet og tilgjengelighet på helsetjenester for pasienter med sjeldne diagnoser. | Foto: HSØ

Prosjektet kalles JARDIN (Joint action on integration of ERNs into national healthcare systems), og har som mål å integrere 24 europeiske referansenettverk (ERN) for komplekse og sjeldne diagnoser som krever høyspesialisert behandling, skriver Helse-Sør Øst i en pressemelding.

– Oslo universitetssykehus og Haukeland universitetssjukehus har vært aktive i det europeiske ERN-nettverket siden etableringen i 2017, og det er svært gledelig at vi nå får støtte fra EU til å styrke integreringen av disse spesialiserte nettverkene i hele den nasjonale helsetjenesten, sier Terje Rootwelt, administrerende direktør i Helse Sør-Øst. 

Deltakelsen i prosjektet JARDIN har som hovedmål å forbedre kvalitet og tilgjengelighet på helsetjenester for pasienter med sjeldne diagnoser. I Norge lever det mellom 190 000 og 320 000 personer med en sjelden diagnose, som ofte har behov for langvarige og koordinerte tjenester. 

– Dette viser tydelig verdien av vårt samarbeid med EU. Vi har gode fagmiljøer i Norge, men gjennom dette samarbeidet får norske pasienter tilgang til en europeisk kompetansebase på sjeldne diagnoser. Det er svært verdifullt, sier Ole Henrik Bjørkholt, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også