Eli Lillys insulin koster opptil 13 ganger så mye for uforsikrede i USA

Til tross for lovnader om å senke prisen betaler enkelte pasienter 330 dollar for Eli Lillys insulin, ifølge senator Elizabeth Warren. 
ULIKE PRISER: Prisen på Lispro-insulinet til Eli Lillys spriker. Noen apotek tar så mye som 330 dollar for et hetteglass. | Foto: Mike Blake
ULIKE PRISER: Prisen på Lispro-insulinet til Eli Lillys spriker. Noen apotek tar så mye som 330 dollar for et hetteglass. | Foto: Mike Blake

I gjennomsnitt betaler amerikanere uten helseforsikring 98 dollar for Eli Lillys generiske insulin, til tross for selskapets løfte om å senke listeprisen til 25 dollar per hetteglass fra 1. mai. 

Det viser en undersøkelse av butikkjeder og uavhengige apotek i samtlige av USAs 50 delstater gjort av den amerikanske senatoren Elizabeth Warren og hennes stab, skriver Reuters.

Én tredjedel av apotekene selger Eli Lillys insulin Lispro for 164 dollar eller mer. Midlet koster 330 dollar på det dyreste apoteket. 

Ifølge senatore betaler uforsikrede kunder i snitt 123 dollar per hetteglass i butikkjeder, sammenlignet med 63 dollar på uavhengige apotek. 

Eli Lilly, Novo Nordisk og Sanofi kunngjorde i mars at de skal kutte insulinprisene med minst 70 prosent, etter at USAs president Joe Biden presset på for at de amerikanere skulle få samme tilbud som de som er mottakere av den offentlige helseforsikringsordningen Medicare. Biden mener kostnadstaket bør ligge på 35 dollar per hetteglass med insulin. 

Eli Lilly sa på det tidspunktet at de ville redusere prisen på Lispro insulin-injeksjon til 25 dollar per hetteglass. Selskapet sier at de belaster grossister og forhandlere denne prisen, men at apotekene kan kreve mer. 

En talsperson for National Community Pharmacists Association sier til Reuters at prisene skyldes kontrakter med apotekforvaltere, som fungerer som slags mellommenn. Disse forhandler om rabatter med legemiddelprodusenter og gi refusjon til apotekene for pasienters resepter.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også