Innfører brystkreftlegemiddel på fjerde forsøk

Beslutningsforum sier ja til at seks legemidler kan tas i bruk på offentlige norske sykehus. Blant disse Gileads brystkreftlegemiddel Trodelvy - som fikk ja etter å ha fått nei tre ganger tidligere. 
JUNIMØTET: Beslutningsforum og dets leder Inger Cathrine Bryne sier ja til seks legemidler og nei til fire. | Foto: Helse Vest
JUNIMØTET: Beslutningsforum og dets leder Inger Cathrine Bryne sier ja til seks legemidler og nei til fire. | Foto: Helse Vest

I Beslutningsforums møte for juni, som ble avholdt mandag morgen, fikk legemiddelet Trodelvy til brystkreftpasienter med spredning ja, og kan dermed tilbys i offentlige sykehus. 

Innføringen av brystkreftbehandlingen Tordelvy var oppe i Beslutningsforum i 2021, og to ganger i 2023. De tre avslagene ble begrunnet med for høy pris i forhold til dokumentert effekt, men fikk altså ja i mandagens møte.

Les også: Janssen Norge om Beslutningsforum-nei: – Må tilrettelegge for avtaler som balanserer risiko

I protkollen fra møtet heter det: 

  • Sacituzumab govitecan (Trodelvy) innføres som monoterapi til behandling av voksne pasienter med inoperabel eller metastatisk trippel-negativ brystkreft som har fått to eller flere tidligere systemiske behandlinger, hvorav minst én av dem for avansert sykdom. Det forutsetter at prisen er lik eller lavere enn den prisen som er grunnlaget for denne beslutningen.

Ja til genterapi

Det ble blant annet også ja til det britiske selskapet Orchard Therapeutics genterapi (Libmeldy) til barn med alvorlig stoffskiftesykdom - Metakromatisk leukodystrofi (MLD). Dette er en alvorlig og svært sjelden stoffskiftesykdom som angriper hele nervesystemet, der barna har et omfattende behov for pleie.

– Legemidler for sjeldne sykdommer er noe Nye metoder jobber spesielt med i videreutviklingsarbeidet vårt, sier Inger Cathrine Bryne, administrerende direktør i Helse Vest RHF og leder av Beslutningsforum, i en pressemelding. Samtidig viser hun til FINOSE-samarbeidet når det kommer til innføringen av Libmeldy. 

Behandlingen er én av fire som er vurdert gjennom Nordic Health Technology Assessment (HTA)-samarbeidet FINOSE. 

Beslutningsforum viser til at svært få rammes av sykdommen MLD årlig, og at behandlingen sentraliseres til et senter i Norden. 

– I tillegg blir det viktig å få denne sykdommen inn i nyfødtscreeningen, som avdekker sykdommer på nyfødte som ennå ikke har fått symptomer, skriver Beslutningsforum. 

Selskapet Abbvies Upadacitinib (Rinvoq), som hjelper personer med Crohns sykdom, var også blant legemidlene som er besluttet innført. 

– Vi er tilfreds med at vi kan innføre seks legemidler i dagens møte - i tillegg til å gi en anbefaling om korsettbehandling, samtidig som vi følger prioriteringskriteriene og sikrer at dette ikke går utover andre pasientgrupper i for stor grad, sier Bryne. 

Forhandler videre

Fire metoder fikk nei. Beslutningsforum skriver i meldingen at Sykehusinnkjøp gjenopptar forhandlingene om de fire legemidlene som ikke blir innført. Lungekreftlegemiddelet Amivantamab (Rybrevant) er en av dem.

– Vi har forsøkt å snu hver stein for å finne en løsning for å innføre Rybrevant, samtidig som vi ivaretar prioriteringskriteriene. Dessverre har vi ikke lykkes i å komme til enighet. Det er flere legemidler som kommer til beslutning basert på midlertidig godkjenning av EMA, og det er økt oppmerksomhet på at dette må reflekteres i innføringsstrategien. Vi håper derfor at legemiddelfirmaene framover vil kunne ha midlertidig innføring som en del av sin prisstrategi, sier Bryne i meldingen. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også