Solgte legemidler for 35 milliarder kroner i fjor - salget av kolesterolmedisin økte med ni prosent

Bruken av kolesterollegemidlet atorvastatin økte med ni prosent i 2022.
VEKST I LEGEMIDDELUTGIFTER: Direktør for næringspolitikk i Apotekforeningen, Thor-Arne Englund, peker på at det har vært en ganske sterk vekst i legemiddelutgiftene de siste årene. | Foto: Apotekforeningen
VEKST I LEGEMIDDELUTGIFTER: Direktør for næringspolitikk i Apotekforeningen, Thor-Arne Englund, peker på at det har vært en ganske sterk vekst i legemiddelutgiftene de siste årene. | Foto: Apotekforeningen

Det mest brukte reseptlegemiddelet i Norge er atorvastatin, som brukes mot forhøyet kolesterol. Bruken av atorvastatin har økt med ni prosent i 2022, viser statistikk fra Apotekforeningen. 

Blodproppforebyggende acetylsalisylsyre er nest mest brukt, mens kandesertan mot høyt blodtrykk er nummer tre. Deretter følger smerte- og febernedsettende paracetamol. Fire av de fem mest bruke legemidlene brukes for hjerte- og karrelaterte sykdommer.

Eldre befolkning

– En viktig årsak til at legemiddelbruken øker, er at vi får en stadig eldre befolkning. Personer over 70 år bruker mer enn fem ganger så mye legemidler som de under 60. Den eldste delen av befolkningen bruker i snitt mer enn fire legemiddeldoser daglig. Jo flere eldre, jo sterkere vekst i legemiddelbruken får vi, sier fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen i en pressemelding. 

Direktør for næringspolitikk i Apotekforeningen, Thor-Arne Englund peker på at det har vært en ganske sterk vekst i legemiddelutgiftene de siste årene, og foruten en aldrende befolkning, forklarer også introduksjon av nye, kostbare legemidler forklarer en del av økningen.

Svak krone

– I tillegg har vi over flere år hatt en svak norsk krone. Når neste alle legemidler må importeres, blir prisen legemiddelfirmaene tar høyere enn om kronen var sterkere mot euro, sier Englund. 

  • Apotekene solgte i 2022 legemidler for 35,3 milliarder kroner. Salget av reseptpliktige legemidler utgjorde 31,8 milliarder, som tilsvarer at hver innbygger i gjennomsnitt brukte reseptlegemidler for 5 867 kroner. Det er en økning på 5,4 prosent fra 2021.

  • Det er staten gjennom Folketrygden og sykehusene som betaler det meste av legemiddelutgiftene, med ca. 40 prosent hver. Bare 18 prosent av utgiftene betales av pasienten selv, som tilsvarer at den enkelte i gjennomsnitt betalte i overkant av 1 000 kroner for reseptlegemidlene sine i 2022.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også