Roche-konkurrent til CAR-T behandlinger godkjent i USA

Roche markedsfører lymfekreft-medisinen mosunetuzumab under navnet Lunsumio, som nå har fått en hurtig godkjenning av FDA. 
GODKJENT: Roche og Genentech her representert ved administrerende direktør Alexander Hardy i Genentech har fått sitt lymfekreftmiddel godkjent for bruk i USA. | Foto: Genentech
GODKJENT: Roche og Genentech her representert ved administrerende direktør Alexander Hardy i Genentech har fått sitt lymfekreftmiddel godkjent for bruk i USA. | Foto: Genentech

Lovende resultater fra en fase 2-studie har gjort det mulig for de amerikanske legemiddelmyndighetene (FDA) å godkjenne Lunsumio til bruk på lymfekreftpasienter. Nærmere bestemt på pasienter som lever med follikulært lymfom. 

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Det er Roche sitt datterselskapet Genentech som har utviklet Lunsumio.

Virker som en bro

Studien viste at behandlingen hadde en effekt i pasienten i 18 måneder. 60 prosent av pasientene i studien, som er pasienter som har fått behandling med cellegift tidligere, ble kreftfrie, skriver selskapet i en pressemelding. 

Legemidlet fungerer ved at den aktive substansen, mosunetuzumab, binder seg til CD20-proteiner som er i lymfekreft-celler og CD3-proteiner som er i T-celler. Virkestoffet jobber dermed som en bro mellom kreftcellen og T-cellene som kan ødelegge kreftcellen. 

Roche har avslørt overfor Reuters at behandlingen over åtte sykluser kommer til å koste omtrent 180 000 dollar.

Konkurranse

Andre selskaper har utviklet kreftlegemidler som skal motvirke follikulært lymfom. CAT-T terapiene til Novartis og Gilead er blant disse. Det er også legemidlet Aliqopa utviklet av Bayer, som for øyeblikket studeres med den samme indikasjonen. 

Gileads Yescarta ble innført i Norge i oktober. Legemidlet brukes i behandling av voksne pasienter med residivert eller refraktært diffust storcellet B-cellelymfom og primært mediastinalt storcellet B-cellelymfom, etter to eller flere linjer med systemisk behandling

Follikulært lymfom er en sjelden sykdom. Lymfekreftforeningen skriver at 200 personer får sykdommen årlig i Norge. Den utvikler seg langsomt og er klassifisert som en kronisk sykdom. Pasienter får ofte tilbakefall etter vanlig behandling, og kreften blir vanskeligere å behandle for hvert tilbakefall. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå