To biotek-sjefer kan få 25 år i fengsel for investorsvindel i USA

Cytodyn-sjefen Nader Pourhassan hevdet at selskapets legemiddel kunne behandle hiv, kreft og covid. Nå risikerer han 25 år i fengsel sammen med sjefen for kontraktselskapet som gjennomførte de kliniske studiene på legemidlet.
SOLGTE AKSJER Nåværende sjef i Amarex, Kazem Kazempour (t.v.), og sparket Cytodyn-sjef, Nader Pourhassan, skal ha tjent godt på aksjesalg i forbindelse med svindelen de nå er siktet for. | Foto: Amarax og Cytodyn
SOLGTE AKSJER Nåværende sjef i Amarex, Kazem Kazempour (t.v.), og sparket Cytodyn-sjef, Nader Pourhassan, skal ha tjent godt på aksjesalg i forbindelse med svindelen de nå er siktet for. | Foto: Amarax og Cytodyn

I sentrum for svindelskandalen hvor det nå er tatt ut siktelse, står det monoklonale antistoffet leronlimab, utviklet av det amerikanske selskapet Cytodyn. 

Ambisjonen er at leronlimab skal kunne brukes til å behandle sykdommer som hiv, kreft og koronainfeksjon. Foreløpig finnes det ingen kliniske bevis for det, men det forhindret ikke tidligere administrerende direktør Nader Pourhassan fra å overdrive resultatene fra selskapets tester. 

Blant annet påstod Pourhassan at legemidlet kunne brukes til å behandle covid-19, noe som fikk de amerikanske legemiddelmyndighetene i FDA til å sende et skriftlig varsel og kritisere selskapet for villedende markedsføring.

FDA publiserte en offentlig uttalelse der de påpekte at fase 2-studien som Pourhassan baserte sine uttalelser på, tvert imot ikke hadde nådd noen av sine endepunkt, ifølge Endpoints News.

Siktet for falske uttalelser

Nå risikerer Pourhassan mer alvorlige konsekvenser enn en smekk på lanken fra FDA. 

Han er siktet for å svindle investorer ved å gi falske og villedende uttalelser i forbindelse med en BLA-søknad (Biologics License Application) som er nødvendig for å få tillatelse til å markedsføre et biologisk legemiddel i USA, skriver Fiercebiotech. 

Søknaden gjaldt leronlimab til behandling mot HIV.

Skal ha tjent 4,7 mill. dollar på aksjesalg

I april i 2020 rakk ikke Pourhassan og selskapet å overholde den offentliggjorte fristen de selv hadde satt for å sende inn BLA-søknaden. 

Pourhassan ga likevel beskjed til kontraktsselskapet Amarex, som tok seg av søknadsprosessen overfor FDA og de kliniske studiene, om å sende inn en mangelfull søknad. 

Administrerende direktør i Amarex, Kazem Kazempour, var ikke vond å be. Han signert den ufullstendige søknaden og solgte deretter Cytodyn-aksjer for mer enn 420 000 dollar. 

Da FDA påpekte manglene i søknadene i sitt svar, lot Pourhassan være å gi beskjed til aksjonærene om at søknadsprosessen ikke gikk som planlagt. 

Purhassan blir beskyldt for å ha solgt aksjer til en verdi av 15,8 millioner dollar basert på den falske informasjonen, noe som skal ha gitt en fortjeneste på 4,7 millioner dollar, skriver Fiercebiotech. 

Kan få 25 år i fengsel

Purhassan og Kazempour er nå siktet for svindel og konspirasjon av en storjury i den amerikanske delstaten Maryland, med en samlet strafferamme på 25 års fengsel. 

Kazempour kan få ytterligere fem år hvis blir dømt for å avgi falsk falsk forklaring. 

Purhassan er allerede ute av varmen i Cytodyn, der han fikk sparken i starten av 2022 etter å ha hatt sjefsrollen i selskapet siden 2012.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

VIL EKSPANDERE INTERNASJONALT: Torbjørn Aamodt og Sensio er glad for å ha landet oppkjøpet med Nordic Capital Evolutions. | Photo: Ingar Sørensen

Sensio solgt til Nordic Capital

For abonnenter

DIPS-TOPP: Thomas Smedsrud tok over som daglig leder i Dips og konsernsjef i morselskapet Kernel i fjor. | Photo: Dips

Dips økte inntektene med 29 prosent

For abonnenter