Vil styrke samarbeidet mellom norske og svenske oppstartsselskaper – Astrazeneca i spissen for ny avtale

Astrazeneca, Oslo Cancer Cluster og Oslo Science City går sammen om å bygge Nordens posisjon internasjonalt som en ledende region innen helse og livsvitenskap. 
TROR PÅ SAMARBEID: – Samarbeidet vil komme alle parter til gode, sier Guro Bjøntegaard fra Astrazeneca (øverst t.v). Sammen med Håkon Haugli (Innovasjon Norge), Ketil Widerberg (Oslo Cancer Cluster) og Christine Wergeland Sørbye (Oslo Science City) skal hun jobbe for at kontakten og samarbeidet mellom norske og svenske forsknings- og innovasjonsmiljøer styrkes. | Foto: Astrazeneca/Anne Grete Storvik/Oslo Cancer Cluster/NTB/Gorm Kallestad
TROR PÅ SAMARBEID: – Samarbeidet vil komme alle parter til gode, sier Guro Bjøntegaard fra Astrazeneca (øverst t.v). Sammen med Håkon Haugli (Innovasjon Norge), Ketil Widerberg (Oslo Cancer Cluster) og Christine Wergeland Sørbye (Oslo Science City) skal hun jobbe for at kontakten og samarbeidet mellom norske og svenske forsknings- og innovasjonsmiljøer styrkes. | Foto: Astrazeneca/Anne Grete Storvik/Oslo Cancer Cluster/NTB/Gorm Kallestad

En ny avtale legger til rette for at norske oppstartsselskaper får tilgang til opphold i Astrazenecas innovasjonshub BioVentureHub i Göteborg.

Samtidig får svenske selskaper muligheten til å få opphold hos Oslo Cancer Cluster, med miljøene innen kreft og presisjonsmedisin, i tillegg til forskningsgruppene fra Radiumhospitalet og Universitetet i Oslo som er samlet i Oslo Science City.

Det er legemiddelselskapet Astrazeneca, Oslo Cancer Cluster og innovasjonsdistriktet Oslo Science City som har inngått samarbeidsavtalen, som skal styrke kontaktene og samarbeidet mellom norske og svenske forsknings- og innovasjonsmiljøer. 

– Det er viktig for Astrazeneca å bidra til at nye oppstartsselskaper lykkes og å styrke hele den nordiske helsenæringen. Derfor er vi veldig glade for å ta del i dette samarbeidet som vil komme alle parter til gode og bygge Nordens posisjon internasjonalt som en ledende region innen helse og livsvitenskap, sier Guro Bjøntegaard, administrerende direktør i Astrazeneca Norge. 

– Faglig møteplass

Astrazenecas innovasjonslab ble opprettet i 2014 som et åpent og internasjonalt orientert innovasjonsøkosystem basert på en offentlig-privat partnerskapsmodell. Her kan lovende oppstartsselskaper og forskningsgrupper innen livsvitenskap få tilgang på kontor- og laboratorieplass tett på Astrazenecas fagmiljøer og avanserte forskningsinfrastruktur, skriver aktørene i en pressemelding. 

– For oss som selskap er det avgjørende å holde tett kontakt med selskapene og kunnskapsmiljøene som er med på å flytte kunnskapsfronten på feltene vi arbeider på. Noen av disse selskapene og miljøene ender opp med å inngå formelle samarbeid med Astrazeneca, men det viktigste formålet med BioVentureHub er å skape en faglig møteplass for kreativitet og innovasjon, forteller Bjøntegaard. 

Fra norsk side skal Oslo Cancer Cluster ha rollen med å identifisere bedriftene som tilbys opphold i innovasjonslaben i Sverige. Daglig leder Ketil Widerberg peker på at lovende norske oppstartsbedrifter ofte mangler industrikompetanse og den viktige koblingen til det internasjonale markedet

– ­Internasjonalt samarbeid er vesentlig for å få skalert opp norske oppstartsselskaper. BioVentureHub kan koble våre start-ups til internasjonale verdikjeder, og samtidig ligger det bare en kort togreise fra Oslo. Det tror jeg vil være virkelig effektivt, sier Widerberg i meldingen. 

Aktørene kunngjør samarbeidet etter at regjeringens satsing på helsenæringen er kommet til syne med Veikart for helsenæringen i høst, og i forrige uke ble eksportsatsingen på helsenæringen lansert. Hvorvidt et nytt Medicon Valley - livsvitenskapsklyngen som spenner seg over København-regionen og Sverige - kan oppstå mellom Norge og Vest-Sverige, er også blant et av temaene på Norway Life Science i Oslo denne uken.

Innovasjon Norge: – Heier på samarbeid

Avtalepartene ønsker også å involvere Innovasjon Norge, ved at de norske selskapene som får opphold ved BioVentureHub kan søke støtte i forbindelse med oppholdet. På sikt er det også et mål å få med Innovasjon Norges svenske søsterorganisasjon Vinnova med i samarbeidet.

Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge, sier de heier på slike samarbeid.

– Helseteknologi er en viktig norsk eksportnæring, og vi i Innovasjon Norge heier frem denne typen brede nordiske samarbeid mellom næringsliv, oppstartsbedrifter og forskningsmiljøer. Ved å bygge et sterkere samarbeid mellom virkemiddelapparatet i de nordiske landene kan vi bidra til å løfte hele Norden som region, sier Haugli. 

Oslo Science Citys administrerende direktør Christine Wergeland Sørbye peker på at flere analyser viser at vi i mindre grad enn andre land har lykkes med å ta i bruk denne forskningen til å utvikle nye selskaper, til tross for at Norge gjennom flere tiår har investert betydelige midler i helseforskning:

– Her er det et stort potensial for næringsutvikling som både vil skape nye arbeidsplasser og samtidig komme norske pasienter til gode i form av nye medisiner og behandlinger. Ved å styrke samarbeidet mellom forskning og næringsliv på tvers av de nordiske landegrensene skal vi realisere dette potensialet, sier Wergeland Sørbye. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også