Helseplattformen-direktøren går av med umiddelbar virkning

Administrerende direktør i Helseplattformen Torbjørg Vanvik, går av etter over ti år. – En enighet mellom henne og meg som styreleder, sier Helge Garåsen.
GÅR AV: Torbjørg Vanvik har ledet arbeidet med Helseplattformen fra starten, da den ble vedtatt i 2012. | Foto: Arkvifoto, Helseplattformen
GÅR AV: Torbjørg Vanvik har ledet arbeidet med Helseplattformen fra starten, da den ble vedtatt i 2012. | Foto: Arkvifoto, Helseplattformen

Administrerende direktør Torbjørg Vanvik går av, og ansatte i Helseplattformen AS blir orientert om avgjørelsen på et allmøte torsdag, skriver Adresseavisen, som først meldte om saken.

Styret i Helse Midt-Norge ble orientert om saken på sitt styremøte torsdag formiddag.

– At Vanvik fratrer sin stilling er en enighet mellom henne og meg som styreleder, sier Helge Garåsen i en pressemelding. 

– Styret i Helseplattformen AS vil takke Torbjørg Vanvik for en formidabel innsats gjennom flere år, både gjennom anskaffelsen og innføringen av Helseplattformen, sier Garåsen.

Les også: Helseplattformen mener brukerfeil er årsak til epost-kaos

Planen er at en konstituert leder for Helseplattformen AS skal være på plass tidlig i uke.

– Vi er i en krevende situasjon hvor tilliten av Helseplattformen er svekket og jeg har respektfor at ledelsen og styringen i prosjektet har behov for å ta grep, sa administrerende direktør Stig Slørdahl i Helse Midt-Norge i styremøtet torsdag, skriver Adresseavisen.

Der varslet han også at Helse Midt-Norge nå ønsker en systemrevisjon av Helseplattformen.

Signerer sluttavtale

Helge Garåsen sier til Adresseavisen at sluttavtale med Vanvik skal signeres torsdag. 

– Det som ligger der nå, er tre måneder lønn i oppsigelsesperioden. Så går hun antakelig videre til en annen rolle innen Helse Midt-Norge.

Epic: – Resten av Norge er veldig interessant

Den felles løsningen for elektronisk pasientjournal for primær- og spesialisthelsetjenesten i helseregion Midt-Norge er basert på teknologi fra det amerikanske selskapet Epic. De vant anbudet som eneste gjenværende leverandør etter at Cerner trakk seg fra anbudskonkurransen i 2018.

Regionsjef for Europa i Epic, Greg Larson, sa til MedWatch i november at de har lært av lanseringene i Danmark og Finland, der det også har vært svært trøblete innføringer av systemet. 

– Vi tar tilbakemeldinger veldig alvorlig, og har også tatt med oss erfaringene fra Finland og Danmark inn i implementeringen her i Norge, sa Larson.

Kontrakten med Epic hadde en verdi på 1,2 milliarder kroner ved signering i 2019. Helse Midt-Norge budsjetterte da totalkostnadene for hele gjennomføringen til 3,3 milliarder kroner.

På spørsmål fra MedWatch til implementeringssjef i Epic, Kate Cubick, om hvorvidt selskapet vil satse på flere områder i Norge, svarte hun: 

– Det som trakk oss til Helse Midt-Norge var visjonen de hadde om et felles journalsystem, og at de ønsket å se pasienten i sin helhet, sa hun. 

– Kulturelt passer vi godt sammen med dem, sier hun.

– Men dere ønsker å levere til flere regioner i Norge?

– Resten av Norge er veldig interessant, men det er ikke derfor vi signerte avtalen med Helse Midt-Norge, sa Cubick. 

Massiv kritikk

Helseplattformen har møtt omfattende motstand hos både fagfolk og IT-miljøene. Kritikken har blitt ytterligere styrket de siste månedene. Denne uken kom det frem at tusenvis av brev fra St.Olavs Hospital ikke er kommet frem til mottakerne. Tidligere har tillitsvalgte sendt bekymringsmelding til ledelsen ved Kreftklinikken ved St. Olavs hospital fordi de frykter at det er uforsvarlig å innføre Helseplattformen, blant annet. Det har også blitt arrangert fakkeltog mot innføringen.

Helseplattformen skal anskaffe og innføre ny, felles pasientjournal ved sykehus og 65 kommuner, inkludert alle fastlegene, i hele Midt-Norge.

Helseplattformen AS er et offentlig eid selskap som skal ha 240 arbeidsplasser, på ulike steder i Midt-Norge.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også