Har varslet Datatilsynet om feil i e-reseptkjeden

Tidligere i uken ble det oppdaget en feil i e-reseptkjeden som kan føre til feildosering av enkelte legemidler. Datatilsynet er nå varslet om feilen.
VARSLET OM KRITISK FEIL: Forrige uke varslet Helsedirektoratet og direktør Bjørn Guldvog om kritiske feil i e-reseptkjeden. | Foto: Beate Oma Dahle / NTB
VARSLET OM KRITISK FEIL: Forrige uke varslet Helsedirektoratet og direktør Bjørn Guldvog om kritiske feil i e-reseptkjeden. | Foto: Beate Oma Dahle / NTB
NTB

– Jeg vil understreke at dette ikke dreier seg om data på avveie. Ingen trenger å være redd for at reseptopplysninger eller andre sensitive helsedata om dem er kommet i hendene på uvedkommende, sier Jacob Holter Grundt, fagdirektør og lege i Helsedirektoratet, i en pressemelding.

Torsdag sendte Helsedirektoratet ut en pressemelding om at det er oppdaget en kritisk feil der doseringen av legemidler kan bli feil i pasientjournaler.

Grundt forklarer at dette er et avvik der det kan ha oppstått feil i doseringsanvisningen på legemiddelet når resepten ble skrevet. Feilen følger da med i resepten når den senere blir brukt i sykehjem, sykehus og kommunal helse- og omsorgstjeneste.

Enkelte medikamenter som skal tas ukentlig, kan ha blitt endret til daglig. Dersom feilen ikke fanges opp og rettes før utdeling, kan det gi risiko for pasientskade.

– Dette er et brudd på såkalt integritet, der viktig informasjon utilsiktet er blitt endret. Slike brudd skal også varsles til Datatilsynet, forklarer Holter Grundt.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også