Kjerkol har ikke bedt Helse Midt-Norge svare på hva Helseplattformen-regningen blir

– Det er Helse Midt-Norge sitt ansvar å ha løpende oversikt over hva Helseplattformen vil lande på av kostnader, sier helseminister Ingvild Kjerkol. 
IKKE BEDT OM TALL: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier hun ikke har spurt Helse Midt-Norge om et tall på hva Helseplattformen-regningen vil ende på til slutt. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
IKKE BEDT OM TALL: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier hun ikke har spurt Helse Midt-Norge om et tall på hva Helseplattformen-regningen vil ende på til slutt. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Helseplattformen, det felles journalsystemet som er under innføring i Helse Midt-Norge, har selv tidligere oppgitt at den totale kostnadsrammen er på 3,7 milliarder kroner. 

Etter at innføringen startet har mye gått galt. I august forelå resultatet av en rapport fra konsulentselskapet BCG, som gransket innføringen av Helseplattformen. Den konkluderte blant annet med ansvarspulverisering, utilstrekkelig testing og mangelfulle forberedelser for drift og vedlikehold.

– Jeg har ikke spurt om et tall, nei

Hva kostnadene blir til slutt er så langt ikke klart, men kostnadene ligger nå an til å passere godt over seks milliarder kroner, ifølge Aftenposten.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sa nylig til avisen at hun ikke har noen oversikt over hva Helseplattformen vil lande på av kostnader. 

På spørsmål fra MedWatch gjentar Kjerkol sitt svar om at det er Helse Midt-Norge sitt ansvar å ha løpende oversikt. Hun sier videre at hun ikke har bedt dem om et tall: 

– De har fått en del å jobbe med nå etter BCG-rapporten om Helseplattformen, sier hun. 

– Du som eier kan kreve å få en slik oversikt?

– Det kan jeg. Jeg har løpende eierdialog med helseregionen. Det ble gitt en budsjettramme fra forrige regjering, og så er det Helse- Midt Norge og kommunene som eier Helseplattformen som må ha oversikt over påløpte kostnader. 

– Har du spurt Helse Midt om dette?

– Jeg har ikke spurt om et tall, nei. Jeg har fått beskrevet utfordringene og hva som nå gjøres, sier hun til MedWatch. 

Kjerkol var forøvrig kritisk til Helseplattformen da Ap var i opposisjon. Helseplattformen-avtalen kom til under forrige regjering. 

Ny rapport om Helseplattformen

Ytterligere en rapport kom forrige uke, som resultat av en ekstern revisjon som Helseplattformen vedtok å gjennomføre tidligere i år. Mens den forrige rapporten (BCG-rapporten) omhandlet innretning på prosjektet og erfaringene fra innføring av Helseplattformen på St. Olavs hospital, handler denne om selve løsningen. 

KPMG som står bak rapporten, beskriver flere problemer. De kommer i rapporten med 25 anbefalinger om konkrete tiltak og om videre undersøkelser som bør gjøres. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

VIL EKSPANDERE INTERNASJONALT: Torbjørn Aamodt og Sensio er glad for å ha landet oppkjøpet med Nordic Capital Evolutions. | Foto: Ingar Sørensen

Sensio solgt til Nordic Capital

For abonnenter