Direktoratet for e-helse har nå vedtaksmyndighet over 11 helseregistre: – En milepæl i helsedata-arbeidet

– Helsedataene i norske registre er av uvurderlig verdi for å få mer kunnskap om helse, utvikle medisiner og behandlingsmetoder. Nå tar vi et nytt og viktig skritt på veien mot å styrke tilgangen, sier direktør Mariann Hornnes. 
MILEPÆL: – Dette er en milepæl i arbeidet med å skape enklere, raskere og sikrere tilgang til helsedata, sier Mariann Hornnes, direktør i Direktoratet for e-helse. | Foto: Direktortatet for e-helse
MILEPÆL: – Dette er en milepæl i arbeidet med å skape enklere, raskere og sikrere tilgang til helsedata, sier Mariann Hornnes, direktør i Direktoratet for e-helse. | Foto: Direktortatet for e-helse

Direktoratet for e-helse, gjennom enheten Helsedataservice, tar nå over vedtaksmyndigheten for 11 norske helseregistre, blant disse Dødsårsaksregisteret, Kreftregisteret og System for vaksinasjonskontroll (SYSVAK). 

Tidligere har direktoratet kun mottatt søknadene fra forskere og andre som ønsker tilgang til helseregistrene. Nå skal Direktoratet, gjennom Helsedataservice, også vurdere søknadene og beslutte tilgang til helsedataene.

– For forskere betyr dette for eksempel at de i et prosjekt hvor de søker om data fra flere registre, får én søknad og ett vedtak å forholde seg til i stedet for flere, forklarer Øystein K. Johansen, leder for Helsedataservice i Direktoratet for e-helse i en pressemelding.

– Ikke minst er det et mål at ett vedtak og felles saksbehandling skal gjøre prosessen fra søknad til vedtak mer effektiv, sier han. 

Helsedataservice skal også håndtere dispensasjon om taushetsplikt, som tidligere var en separat søknad til Helsedirektoratet og Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK).

– Helsedataene er uvurderlige

– Dette er en milepæl i arbeidet med å skape enklere, raskere og sikrere tilgang til helsedata, sier Mariann Hornnes, direktør i Direktoratet for e-helse.

– Helsedataene i norske registre er av uvurderlig verdi for å få mer kunnskap om helse, utvikle medisiner og behandlingsmetoder. Nå tar vi et nytt og viktig skritt på veien mot å styrke tilgangen, sier hun.

Registerforvalterne tilrettelegger

Det er fortsatt registerforvalterne som tilrettelegger og tilgjengeliggjør helsedataene, opplyser Direktoratet for e-helse. 

«Direktoratet for e-helse ved Helsedataservice skal ikke motta eller lagre helseopplysninger», skriver Direktoratet i en pressemelding.

– Arbeidet med å legge til rette for å raskere og sikrere tilgang til helsedata er og vil alltid være lagarbeid. Jeg vil takke registerforvalterne for tett og godt samarbeid om endringen i vedtaksmyndighet, og ser frem til å fortsatt jobbe tett sammen om både dette – og om å nå målene våre på helsedataområdet generelt, sier Hornnes.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også