Direktoratet for e-helse må gå for «gjenbruk» av analysetjenester etter avviklingen av Helseanalyseplattformen

Helsedatanalyseplattformen avvikles og det «skal jobbes stegvis med å hente ut nytte fra løsninger som allerede er i bruk», ifølge Direktoratet for e-helse. 
GJENBRUK: Etter at Helseanalyseplattformen formelt er besluttet avviklet har Direktoratet for e-helse fått beskjed om å prioritere å gjenbruk løsningene som allerede finnes. | Foto: Colourbox
GJENBRUK: Etter at Helseanalyseplattformen formelt er besluttet avviklet har Direktoratet for e-helse fått beskjed om å prioritere å gjenbruk løsningene som allerede finnes. | Foto: Colourbox

I desember 2019 vedtok Stortinget at det skulle etableres en nasjonal løsning for tilgjengeliggjøring av helsedata, og ansvaret skulle legges til til Direktoratet for e-helse. Norge har over lang tid bygd opp omfattende helsedata over lang tid, og målet med Helseanalyseplattformen var å enklere dra nytte av disse dataene, og gi grunnlag for bedre medisinsk forskning. 

Accenture AS vant i 2020 anbudet, som da var verdt opp 800 millioner kroner.

Arbeidet ble imidlertid satt på pause året etter, hovedsaklig på grunn av juridiske utfordringer som følge av Schrems II-dommen, som førte til at noen av de juridiske rammebetingelsene ved skytjenester utenfor EU/EØS ble endret. 

Nå er det formelt besluttet at arbeidet med Helseanalyseplattformen avvikles, og direktoratet har fått i oppdrag å prioritere å tilrettelegge for gjenbruk av de løsningene som allerede finnes. 

- Å gjenbruke eksisterende analysetjenester vurderes som en god strategi for å ta i bruk og få nytte av allerede etablerte løsninger. Ved å samarbeide om økt bruk av eksisterende løsninger tar man ned risiko og investeringsbehovet blir lavere enn ved å utvikle egne løsninger, sier Håvard Kolle Riis, avdelingsdirektør for helsedata, i en pressemelding. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også