Utsettelsen av Helseplattformen i Helse Midt-Norge kan koste minst 350 millioner kroner

Utsettelsen av journalsystemet Helseplattformen med opptil ett år for sykehus i Helse Midt-Norge vil koste flere hundre millioner kroner.
KAN UTSETTES: Fagdirektør Björn I. Gustafsson leder styringsgruppen i Helse Midt.Norge. | Foto: Helseplattformen
KAN UTSETTES: Fagdirektør Björn I. Gustafsson leder styringsgruppen i Helse Midt.Norge. | Foto: Helseplattformen
Anne Grete Storvik, NTB

Det ble torsdag besluttet av styringsgruppen i Helse Midt-Norge at innføringen av journalsystemet skal utsettes med ett år for sykehus i Møre og Romsdal og ni måneder i Nord-Trøndelag.

Ledelsen i Helse Midt-Norge foreslår en tilsvarende utsettelse overfor styret i Helse Midt-Norge, som skal ha møte 26. januar. I saksframlegget heter det blant annet at utsettelsen kan utløse inntil 350 millioner kroner, skriver Adresseavisen.

Kan utsettes med ett år

Styringsgruppen har foreslått at Helseplattformen utsettes til 4.november for sykehusene Helse Nord-Trøndelag og 27. april 2024 for sykehusene i Helse Møre og Romsdal, skriver NRK.

Det tilsvarer ni måneders utsettelse for Nord-Trøndelag og ett år for Møre og Romsdal. Den endelige avgjørelsen tar av styret i Helse Midt-Norge 26. januar.

Usikkert kostnadsestimat

I forslaget slås det også fast at det er stor usikkerhet knyttet til kostnadsestimatet som er beregnet.

Helse Midt-Norge skriver i en pressemelding at det er for tidlig å sette to streker under sluttsummen, og at det i tillegg kommer økte kostnader knyttet til videreføring av de lokale innføringsprosjektene i helseforetakene og utvidet bruk av systemer som skal fases ut.

I tillegg kommer tilleggskostnader St. Olavs hospital har hatt med innføringen siden november i fjor. Sykehuset har anslått at disse kostnadene utgjør 200 millioner kroner bare i fjorårets to siste måneder.

  • Helseplattformen ble satt i drift ved St.Olavs hospital i midten av november, og er integrert med mer enn 100 systemer og nasjonale løsninger. Journalløsningen leveres av amerikanske Epic. IBM Norge har levert identitets- og tilgangsstyringen.
  • Siden oppstart har innføringen vært preget av store utfordringer og kritiske feil. Blant annet problemer knyttet til til e-meldingstypene henvisninger, epikriser og røntgenrekvisisjoner og –svar.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les ogsåNY PROFIL: CSAM er ut, og Omda er inn. Sverre Flatby er ikke administrerende direktør i et nytt selskap, men navnet er nytt. | Foto: Skjermdump, webcast fra CSAM

CSAM har byttet navn til Omda