GSK sendt på dør– amerikansk domstol åpner for et stort antall søksmål

Den britiske legemiddelgiganten Glaxosmithkline (GSK) falt nesten ti prosent på London-børsen mandag morgen etter at en amerikansk domstol avgjorde at selskapet må gå til rettssak i et hav av søksmål.
VIL ANKE: GSK har til hensikt å anke avgjørelsen fra den amerikanske domstolen. | Foto: AP Photo/Sang Tan
VIL ANKE: GSK har til hensikt å anke avgjørelsen fra den amerikanske domstolen. | Foto: AP Photo/Sang Tan
Marketwire

Dette melder Bloomberg News.

GSK anklages, sammen med franske Sanofi, for å ha unnlatt å advare forbrukerne om en påstått kreftrisiko forbundet med halsbrannmedisinen Zantac.

Ifølge det amerikanske finansselskapet Citi åpner dommen for mer enn 70 000 søksmål, noe som ifølge Citis beregninger kan beløpe seg til tre milliarder dollar i forlik.

GSK fikk en hjelpende hånd i delstaten Florida, der en føderal dommer avviste bevisene allerede i 2022. Domstolen i Delaware var imidlertid uenig, og sakene kan derfor tas opp igjen.

Ifølge Bloomberg har GSK til hensikt å anke avgjørelsen og fastholder - i likhet med franske Sanofi, som allerede har inngått forlik i lignende saker for milliarder av dollar - at Zantac ikke er kreftfremkallende.

– Avgjørelsen betyr ikke at retten er enig i de vitenskapelige konklusjonene til saksøkernes eksperter, og den avgjør heller ikke skyldspørsmålet, uttaler GSK. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også