Bayer vil eget hierarki til livs – innfører ny driftsmodell og varsler omfattende nedbemanning

– På noen områder har vi 12 hierarkinivåer mellom konsernsjefen og kunden, sier konsernsjef i Bayer, Bill Anderson. Nå vil han slanke selskapet. 
VIL «ELIMINERE BYRÅKRATIET»: – Initiativ og kreativitet kveles av byråkratiet, sier Bill Anderson, Bayers konserndirektør. | Foto: Bayer
VIL «ELIMINERE BYRÅKRATIET»: – Initiativ og kreativitet kveles av byråkratiet, sier Bill Anderson, Bayers konserndirektør. | Foto: Bayer

I det tyske legemiddelkonsernet Bayers årsrapport er administrerende direktør Bill Anderson, tydelig på at måten selskapet er organisert på vil snus på hodet: 

«Bayer har et enormt potensial. Men som i mange store selskaper gjør vi ofte livet vanskelig for oss selv. Det foregår en hel masse koordinering, overvåking og kontroll. På noen områder har vi 12 hierarkinivåer mellom konsernsjefen og kunden. Hvorfor er det et problem? Fordi denne tradisjonelle tilnærmingen med toppstyring ikke setter produkter og kunder i sentrum for det daglige arbeidet. Beslutninger tar altfor lang tid. Initiativ og kreativitet kveles av byråkratiet.»

– Derfor ønsker vi å snu systemet vårt på hodet. I fremtiden vil 95 prosent av av beslutningene flyttes til de som faktisk gjør jobben. 

– Vi innfører en ny driftsmodell, som vi kaller dynamisk delt eierskap. Dette nye systemet vil redusere hierarkinivåene, eliminere byråkratiet og gjøre beslutningsprosessene betydelig raskere. 

– Nødvendige tiltak

Anderson sier videre at selskapet først og fremst skal jobbe i små selvstyrte team. 

– 4000 kolleger allerede involvert, og vi planlegger å rulle ut systemet til alle deler av Bayer, sier han. 

Han understreker at endringen vil føre til et betydelig antall nedbemanninger, som en nødvendig konsekvens av å «redusere hierarkinivåene og gjøre selskapet slankere». 

– Jeg er klar over at endringene i selskapet vil ha en betydelig innvirkning på våre ansatte. Disse tiltakene er imidlertid nødvendige for å få Bayer raskt tilbake på rett spor.

Overgikk forventningene

Bayer avsluttet regnskapsåret 2023 bedre enn forventet, og utsiktene for 2024 overgår også forventningene.

Det ordinære driftsresultatet i fjerde kvartal endte på 3,02 milliarder euro, mot ventet 2,25 milliarder euro, ifølge Bloombergs estimater. Omsetningen var også bedre enn forventet, med 11,86 milliarder euro mot forventet 11,66 milliarder euro. Driftsmarginen var på 25,5 prosent mot ventet 18,8 prosent, skriver Marketwire for danske MedWatch.

For inneværende år forventer Bayer en ordinær drift, EBIDTA, på 10,7 til 11,3 milliarder euro mot ventet 10,62 milliarder euro, ifølge Bloomberg. I 2023 var EBITDA på 11,7 milliarder euro. 

Overskuddet forventes å bli generert på grunnlag av en omsetning på 47 til 49 milliarder euro. Her var analytikernes forventninger 47,84 milliarder euro, mens omsetningen i 2023 var 47,6 milliarder euro.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Photo: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også