Foreslår å innføre egenbetaling for NIPT-test

Regjeringen foreslår full pasientbetaling for non-invasiv prenatal test (NIPT) for kvinner under 35 år. 
FORESLÅR PASIENTBETALING: Regjeringen vil innføre egenbetaling for NIPT-test. | Foto: Gorm Kallestad / NTB
FORESLÅR PASIENTBETALING: Regjeringen vil innføre egenbetaling for NIPT-test. | Foto: Gorm Kallestad / NTB

Helse- og omsorgsdepartementet og Finansdepartementet sender på høring et forslag om å innføre rett for helseforetak til å kreve full pasientbetaling for non-invasiv prenatal test (NIPT), fra gravide som er under 35 år ved termin og ikke har andre indikasjoner for fosterdiagnostikk. 

NIPT (Non-invasiv prenatal test) er en analyse av blodprøve fra gravide for å undersøke sannsynligheten for kromosomavvik hos fosteret. 

Det foreslås også innføre skatteplikt på helseforetakenes inntekt fra tilbud om NIPT til denne gruppen. 

«Formålet er å bidra til lik tilgang til NIPT i hele landet og bidra til å forhindre at kvalifisert helsepersonell slutter i offentlige sykehus for å starte i arbeid hos private helsetjenesteaktører som tilbyr samme tjeneste», heter det i høringsbrevet. 

Tidligere var det er vilkår om at NIPT bare kunne benyttes som metode innen fosterdiagnostikk for gravide som først hadde tatt KUBtest (kombinert ultralyd og blodprøve) og fått påvist høy risiko for trisomi hos foster. Etter dette ble det mulig for alle gravide å få utført testen. 

Fra 1. april 2021 ble det innført en godkjenningsordning for private virksomheter som ønsker å tilby NIPT. Mer enn 30 private virksomheter har fått godkjenning. De regionale helseforetakene ba i 2021 Helse- og omsorgsdepartementet om å endre pasientbetalingsforskriften for å legge til rette for at den offentlige spesialisthelsetjenesten skulle kunne tilby NIPT til gravide uten medisinsk indikasjon, og at betalingen skulle tilsvare de samlede utgiftene til den fosterdiagnostiske undersøkelsen. 

(NIPT) blir brukt for å undersøke om et foster har økt sannsynlighet for følgendetilstander: Trisomi 13 (Pataus syndrom), trisomi 18 (Edwards syndrom) og trisomi 21 (Downs syndrom). 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også