Domore Diagnostics har inngått samarbeid med amerikanske Proscia

– Dette er et viktig partnerskap for å gjøre produktet vårt tilgjengelig i markedet, sier administrerende direktør i det norske digital patologi-selskapet Domore Diagnostics, Torbjørn Furuseth. 
DIAGNOSTIKK: – Nå må vi fortsette å integrere algoritmen i patologenes rutinearbeid for at den skal få størst mulig effekt, sier Domores administrerende direktør Torbjørn Furuseth. | Foto: Anne Grete Storvik
DIAGNOSTIKK: – Nå må vi fortsette å integrere algoritmen i patologenes rutinearbeid for at den skal få størst mulig effekt, sier Domores administrerende direktør Torbjørn Furuseth. | Foto: Anne Grete Storvik

Domore Diagnostics, som jobber med kunstig intelligens i kreftdiagnostikk, har inngått en samarbeidsavtale med Proscia. Selskapet er ifølge Domore ledende på programvare-plattformene for digital patologi og kunstig intelligens (KI)

Domore leverer presisjonsdiagnostikk for digital patologi, og Proscia leverer digitale og beregningsbaserte patologiløsninger. Selskapene skal samarbeide om å hjelpe patologer med å forutsi utfallet for pasienter med tykk- og endetarmskreft.

– Samarbeidet baner vei for integrering av klinisk beslutningsstøtte basert på kunstig intelligens i rutinemessige patologiske arbeidsflyter, og åpner for ny innsikt som kan gi stadig mer presise behandlingsbeslutninger og sikre at pasientene får optimal behandling, skriver selskapet i en pressemelding. 

– Dette er et viktig partnerskap for å gjøre produktet vårt tilgjengelig i markedet, sier administrerende direktør og medgrunnlegger av Domore, Torbjørn Furuseth. 

Tarmkreft er den tredje vanligste og nest mest dødelige kreftformen på verdensbasis. Selv om adjuvant kjemoterapi kan gis etter primærkirurgi for å forhindre at sykdommen kommer tilbake, kan det være vanskelig å forutsi når det vil føre til overbehandling. Opptil 90 prosent av pasientene med stadium II- og III-tilfeller har ingen nytte av adjuvant cellegiftbehandling og får kun bivirkninger, ifølge Domore. 

Samarbeid

I starten av august kunngjorde det norske selskapet at de skal jobbe sammen med Ohio State University for å bedre persontilpasset behandling for pasienter med tykk- og endetarmskreft.

Utviklingen av Domores biomarkør Histotype Px Colorectal bygger på et langt forskningsprosjekt ved Institutt for kreftgenetikk og informatikk ved Oslo universitetssykehus (OUS) i samarbeid med universitet i Oxford og University College of London.

Resultatene fra en klinisk studie på markøren ble publisert i The Lancet i 2020. I september i fjor ble resultatene fra en studie på metoden publisert i The Lancet Oncology, som dokumenterer at markøren kan bidra til å tilpasse kreftbehandling til den enkelte pasient. Denne studien er finansiert av Forskningsrådet.

– Partnerskapet baner vei for en integrert løsning som kombinerer Domore Diagnostics’ CE-IVDD-merkede digitale biomarkør med Proscias CE-IVDR-merkede driftspatologiplattform, skriver selskapet. 

– Partnerskapet baner vei

– Vi har bevist at Histotype Px Colorectal kan gi verdifull innsikt i persontilpassede behandlingsbeslutninger og bidra til å forbedre pasientutfallet, sier Furuseth.

– Nå må vi fortsette å integrere algoritmen i patologenes rutinearbeid for at den skal få størst mulig effekt. Ettersom ledende laboratorier i økende grad velger Proscia, baner partnerskapet vårt vei for å akselerere innføringen av algoritmen, sier Furuseth. 

Stephan Fromme, Proscias leder for strategiske allianser, sier laboratoriene i økende grad etterspør en åpen tilnærming til digital patologi: 

– De erkjenner at de må utnytte den kollektive kraften i et økende antall løsninger for å skape større nytteverdi for patologer og pasienter. Vi ser frem til å legge til Histotype Px Colorectal inn i økosystemet vårt for å hjelpe brukerne med å stille stadig flere persontilpassede diagnoser som til syvende og sist kan redusere overbehandling for flere pasienter, sier Fromme. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

NÅDDE IKKE MÅL: CLARION-CKD fase 3-studien nådde ikke sitt primære endepunkt. | Foto: Tom Little

Novo Nordisk-studie med blodtrykkskandidat flopper

Les også